Віра Олександрович

Тернопіль: відмовитися від котелень на торфі владу змусить суд (відео)

unnamed (4)

Тернопільська міська рада, точніше її комунальне підприємство «Тернопільтеплокомуненерго», програла черговий суд щодо встановлення у місті семи котелень, що працюють на торфі.

Таку заяву сьогодні, 17 травня, зробив голова Громадської ради при Тернопільській державній обладміністрації, доктор технічних наук, професор Валерій Федорейко.

Нагадаю, 10 травня тернопільські активісти, які об’єдналися у протистоянні щодо новації міської влади, повідомили: «справу із котельнями внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань і відкрили кримінальне провадження» (дивіться ТУТ прим.). Люди це сприйняли як перший крок до перемоги.

  • Якщо громада не буде перейматися екологічними проблемами, то нічого не зміниться, - каже він. – У мене є непересічний приклад, бо я давно спілкуюся із владою. Зараз у Тернополі відбувається псевдореволюція! Скажіть мені, хто напоумив нашу владу збудувати 7 котелень на торфі по 2 мегавати у житлових мікрорайонах? Як енергетик вам скажу: природний газ при згорянні 1-го мегавата дає 11 кг вуглекислого газу, а торф – 381 кг, тобто у 20 разів більше! Тому труби усіх тих котелень мають бути у 20 разів вищими, ніж тепер.
[embed]https://youtu.be/hB4nWJvHHkA[/embed]

Він наголосив, що останнім часом «пішли зрушення» і щодо інших екологічних проблем краю. Зокрема, з приводу стану Івачівського водосховища, а також утилізації сміття. Принагідно закликав активістів приєднуватися не лише до екологічних рухів, а й до роботи у Громадській раді, адже це – реальний рушій впливу на владу.

  • Перше, що врятує Україну – це пробудження громадськості. Тоді люди, громада буде тиснути на владу, аби та себе вела у певних рамках і достойно, - пригадав науковець слова, почуті від іноземного експерта. – Другий аспект – міжнародний тиск на владу. Поєднання цих факторів врешті сприятиме тому, що ми перестанемо збирати валізи, аби поїхати звідси.

До слова, із цим тернополян привітала голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. Виявилося, вона знає про те, що відбувається уже кілька місяців у Тернополі. І не просто знає, а прямо називає новацію міської влади «енергетичною псевдореволюцією». Додамо, «Терен» про проблему котелень на торфі писав неодноразово (ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.)

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео