Віра Олександрович

Тернопільщина: із медиками за 2017-й розплатяться, а далі – тільки скорочення (фото)

Голови

Зміни до бюджету на 2017 рік підтримали депутати на сесії Тернопільської обласної ради 22 грудня. При цьому політики врахували усі пропозиції постійної комісії із питань бюджету. 

Про найцікавіше, що відбувалося на 4-му засіданні читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Поява цього пункту у порядку денному пояснюється тим, що Тернопілля отримало більше грошей. Так, обсяг доходів загального фонду на 2017 р. зріс на 17 млн 862,3 тис. грн. Причому із державної казни надійшла додаткова медична субвенція – понад 8 млн грн, а податок на доходи фізичних осіб забезпечив решту суми. Усі ці гроші до копійки вирішили віддати медикам. Саме це і викликало бурхливе обговорення у залі.

лікарі
лікарі

Кілька депутатів нагадали, що до них зверталися лікарі із Бучацького району і Тернополя, а також працівники Залозецької районної лікарні №2. Останні навіть приходили із пікетом у «білий дім» (про це - ТУТ). У всіх – скарги на заборгованість із зарплати, причому – за кілька місяців. Утім, аби весь борг покрити, 17 мільйонів все одно – замало.

Ці кошти мали б піти на інші медичні потреби: оновлення медичної техніки, ремонти лікарень тощо, - наголошує голова обласної держадміністрації Степан Барна. – Але ми змушені вчинити інакше. Окрім того, 65 мільйонів гривень на Тернопільщину виділять із резервного фонду МОЗ. Мені повідомили, що постанова Кабміну датована 21 грудня. Відтак до Нового року, щонайдалі - 7 січня ми «закриємо» всі борги.

Проте він підкреслив: питання заборгованості у медичній сфері мають вирішувати на місцях, адже усі «проблемні» лікарні – на фінансуванні із бюджетів районних рад чи об’єднаних територіальних громад. У медичних установах обласного рівня – таких фінансових проблем немає. Цю інформацію підтвердив голова обласної ради Віктор Овчарук.

– Значна частина медпрацівників у цих медичних закладах працевлаштована на 0,25 ставки, а це додаткове навантаження на бюджет, - уточнює пан Барна. - Питання штатного розпису повинен регулювати головний лікар, адже ніхто не буде фінансувати стіни. Гроші тепер виділяють не на лікарню, а на кількість населення. Відповідно, будуть хворі – будуть гроші.

Депутати2
Депутати2

Отже, реформування галузі охорони здоров’я у наступному році на Тернопіллі набере обертів. Слід очікувати скорочення кадрів і перепрофілювання деяких установ. Інакше – грошей знову не вистачить, а держава більше додавати нічого не буде.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео