Віра Олександрович

Сенсації не сталося: депутати із Тернопільщини «бояться» Луценка (відео, фото)

Сесія_ф

Микола Пилипів, Олександр Самсоненко, Петро Гадз і Володимир Іванишин – усі четверо із фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність» - відкликали свої голоси «за» при голосуванні за звернення Тернопільської обласної ради щодо звільнення з посади Генпрокурора Юрія Луценка.

Сталося це сьогодні, 22 грудня. Нагадаємо, звернення, ініційоване фракцією ВО «Батьківщина» (див. документ – прим.), створювало головну інтригу 4-го засідання («Терен» писав ТУТ і ТУТ прим.).

луценко1
луценко1

луценко2
луценко2

У порядок денний цей пункт - звернення до Президента України та Верховної Ради щодо звільнення Генпрокурора вніс, як і обіцяв, вніс перший заступник голови облради Василь Деревляний. До розгляду взялися тоді, коли приймали ряд інших звернень. І результат декого просто приголомшив – 34 «за», хоча на минулому засіданні таке ж звернення «зарубали». Але у залі відразу почався шум. Частина депутатів викрикувала з місця, вимагаючи переголосування. Мовляв, вони не зрозуміли, за що тиснули кнопки.

Деревляний
Деревляний

Тут у бій кинувся Василь Деревляний. Він скомандував «своїм» не підтримувати рішення про те, аби переголосувати вказане звернення. В емоціях він навіть піднявся з місця.

[embed]https://youtu.be/OzCYZEuw78w[/embed]

Відтак – необхідного числа депутатів таки не знайшлося. Рішення переголосувати було неможливо, але представників фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність» це не заспокоїло. Вони до завершення засідання подали особисті заяви про відкликання голосів. Це озвучив фактично перед закриттям сесії голова обласної ради Віктор Овчарук.

Тут уже почали звучати викрики із іншої частини зали. Мовляв, процедури «відкликання голосу» не існує і т. ін. Але це вже ніхто не слухав… Віктор Овчарук оголосив про закриття 7-ї сесії і побажав усім вдалого святкування Нового року. Ввімкнули Гімн України…

Депутати
Депутати

Варто пояснити: оскільки в обласній раді Тернопільщини загалом – 64 політиків, то для позитивного результату треба бодай 33 «за». За результатом голосування у залі, було – 34. Якщо від цієї цифри забрати 4, то рішення фактично анулюється. Отже, надії і сподівання громадських активістів, які навіть приходили із такою вимогою на сесію минулого разу, «розвіяні за вітром»…

Втім, можна очікувати цікавішого повороту подій, бо прихильники звільнення Юрія Луценка (особливо – із фракції «Самопомочі») наполягають на тому, що юридичної процедури «відкликання голосу» не існує. До того ж, про заяви депутатів голова обласної ради оголосив тоді, коли сесія була неправочинною. Тож формально обласні депутати сьогодні підтвердили своє небажання бачити Генпрокурора у кріслі… аж двічі. Залишається тепер стежити за тим, яке рішення, за підсумком сесії, оприлюднять на сайті обласної ради. Після того, усе може перевернутися із ніг на голову…

Окрім того, на сесії відбулося ТАКЕ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео