Віра Олександрович

Тернопільщина: контактним вакцинованим особам без симптомів COVID-19 самоізоляція вже не потрібна

Вакцина2

Стандарти медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 оновили у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ). Зачепить це і жителів Тернопільщини, які можуть підхопити інфекцію і занедужати на коронавірус або мають справу із такими хворими.

Як пояснили у Пресслужбі МОЗ України, стандарт надання медичної допомоги «Коронавірусна інфекція» актуалізується постійно, майже щомісяця. Фахівці враховують рекомендації ВООЗ, СDC, ЕCDC. Саме через це 8 вересня внесли зміни до наказу МОЗ від 28.03.2020 р. за №722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)». Зокрема, вказані зміни розширюють перелік осіб, яким проводитимуть попереднє скринінгове обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2 із використанням швидких тестів та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА. До переліку потрапили такі особи: - медичні працівники, які надають медичну допомогу та/або доглядають за пацієнтами, хворими на COVID-19; - працівники лабораторій, які працюють зі зразками із дихальних шляхів, отриманими від пацієнтів, хворих на COVID-19; - працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіла, у тому числі взятті зразків; - інші медичні та фармацевтичні працівники; - пацієнти, що потребують планової госпіталізації, та не мають ознак тяжкого гострого респіраторного синдрому та/або інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ); - соціальні працівники; - працівники Національної поліції, Служби безпеки Президента, Управління державної охорони та інші особи, які контактують із Президентом України; - працівники Національної гвардії, Державної прикордонної служби; Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів; - призовники, військовослужбовці; - працівники закладів закритого типу; - які перетинають контрольні пункт в’їзду-виїзду; - мають бути протестовані у ході розслідування спалаху захворюваності.

- Якщо немає можливості провести експрес-тестування із використанням швидких тестів на визначення антигену SARS-CoV-2, осіб із перших п’яти категорій тестуватимуть із використанням методу ПЛР, - наголосили у МОЗі.

Вакцина
Вакцина

Окрім того, лікар, який надає медичну допомогу в амбулаторних умовах, повинен інформувати центр контролю і профілактики захворювань МОЗ за адміністративно-територіальною належністю про результат лікування та/або припинення самоізоляції осіб, які підлягали визначенню підтвердженого випадку COVID-19, не пізніше як через 1 день від дати, коли він стане відомим (раніше було 3 дні – прим.).

- Моніторинг і спостереження за контактними особами встановлюють на період 14 днів від останнього контакту із підтвердженим або ймовірним випадком, незалежно від того, чи була контактна особа вакцинована проти COVID, чи ні, - також уточнили у МОЗі. - Контактні особи, які отримали повний курс вакцинації, а також ті, хто перехворів на COVID-19 протягом останніх 6 місяців (з документальним підтвердженням), за відсутності симптомів не мають самоізолюватися.

Якщо ж симптоми COVID-19 все-таки у них з’являються, треба пройти обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2 із використанням швидких тестів та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА (а в разі неможливості - методом ПЛР) та самоізолюватися до отримання результату обстеження. Якщо він позитивний, щодо особи вживають заходи як до такої, яка має COVID-19.

- Контактні особи, незалежно від того є в них симптоми чи немає, мають пройти тестування на 5-7 день після контакту та перебувати на самоізоляції, - уточнили у МОЗі. - Припинити самоізоляцію можна при отриманні негативного результату тесту.

До слова, із повним переліком змін можна ознайомитися за цим посиланням.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео