Віра Олександрович

Тернопільщина: навчити юриста реєструвати нерухомість коштує 1380 грн (фото, відео)

вовк

Дискусія у форматі «круглого столу» під назвою «Я маю право!» відбулася у Тернополі. На цю зустріч запросили міських голів і голів об’єднаних територіальних громад краю.

Нагадаємо, проект «Я маю право!» реалізують за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» (дивіться довідку унизу – прим.). Він має на меті інформувати українців про їхні права і навчити громадян ці права захищати. Адже це, врешті-решт, є найкращим способом протистояти сваволі чиновників і органів правопорядку. Причому пріоритетною тематикою інформаційної кампанії на 2017 рік визначили права громадян у сфері доступу до правосуддя, захист прав власності і формування вміння протистояти проявам корупції.

гості
гості

Дехто про нові повноваження місцевих рад навіть не чув

Про суть проекту «Я маю право!» розповіла перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Тетяна Вовк.

[embed]https://youtu.be/s58qSvYYgKs[/embed]

- Як показали різні соціальні опитування, наші громадяни недостатньо знають про свої права, а тим паче, не вміють ними користуватися, - каже фахівець. – Репрезентували ініціативу Мін’юсту «Я маю право!» у всіх Головних управліннях 1 вересня. Уже діє окремий веб-сайт. Зайшовши на нього, громадяни дуже легко зможуть розібратися і отримати інформацію, як правильно захистити свої права.

Принагідно фахівці розробили цілу низку друкованих роздаткових матеріалів – різної тематики і спрямування. Набори таких брошур роздали усім представникам громад, які взяли участь у «круглому столі». Це виявилося не зайвим. По-перше, мати під руками  таке – зручно і корисно. По-друге, далі розмова пішла про повноваження щодо надання юридичних послуг, які віднедавна передали органам місцевого самоврядування завдяки децентралізації. Виявилося, що дехто із гостей навіть про таке не чув.

Кольцов
Кольцов

- Ми плануємо побувати зі своїм мобільним пунктом фактично у кожній громаді і поспілкуватися з усіма головами сільських рад, - додає начальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов. – Наразі ми вже побували у 31 мобільній точці…

Реєстратор дійсно забезпечує непоганий дохід у казну

Спершу фахівці розповіли про реєстрацію бізнесу і нерухомості, оформлення різних документів, видачу апостилю і надання всього спектру нотаріальних послуг на місцях. Адже ці функції уже передали місцевим органам самоврядування.

[embed]https://youtu.be/oIl0oedxYus[/embed]

- Навчити фахівців виконувати такі функції – нескладно, - каже працівниця управління юстиції. - Наприклад, навчання спеціаліста, який оформлятиме документи на нерухомість, триватиме 3 дні. Коштуватиме це 1380 грн. Із реєстрації бізнесу тренінг триває один день, і це коштує 459 грн.

Позитивним досвідом впровадження такої послуги поділився міський голова Зборова Леонід Білик. За його словами, бюджет райцентру уже отримав непоганий дохід.

[embed]https://youtu.be/dNyvmJ1vgAk[/embed]

- Якщо когось це зацікавило, звертайтеся – ми допоможемо, чим зможемо, - каже мер.

Білик мер зборів
Білик мер зборів

У залі почали обговорювати таку статистику. Мовляв, реєстратор дійсно забезпечить непоганий дохід, але – не всюди. Адже в кожному селі немає потреби у такому фахівці.

- Таке нововведення дійсно дає додатковий фінансовий ресурс для об’єднаних територіальних громад, а також для сільських рад, - визнає заступник голови обласної держадміністрації Олег Валов. - Але потрібно врахувати економічну сторону цього питання. Чи буде економічно обґрунтованою посада реєстратора на невеликих територіях? Тобто, чи буде той фахівець надавати стільки послуг, щоб бути окупним для місцевого бюджету?

У пологових видали 700 довідок про реєстрацію дитини

Із метою спрощення доступу громадян до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини на Тернопіллі вже успішно працює проект, згідно із яким, працівники відділів ДРАЦС приймають документи і видають свідоцтва про народження, а також здійснюють реєстрацію дитини безпосередньо у закладах охорони здоров’я. Про це присутнім розповіла заступник начальника управління із питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Ольга Дяченко.

[embed]https://youtu.be/a6IeKlRNjdk[/embed]

У пологових будинках Тернопілля також уже видали 700 довідок про реєстрацію дитини.

[embed]https://youtu.be/LkiWGbn5Xyc[/embed]

До речі, сервісом для одержання апостилю лише за півроку у нашій області скористалися понад 2000 громадян. Отже, їм уже не треба буде переплачувати за «узаконення» документів, необхідних для легалізації за кордоном (читайте також про «круглий стіл» - ТУТ і ТУТ).

Фото і відео автора

Довідка. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації і зв’язків із громадськістю USAID за номером телефону +38 (044) 521-57-41, на Інтернет-сторінці - ukraine.usaid.gov або у соціальній мережі Facebook. Програму Агентства США із міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» реалізують із жовтня 2016 р. Докладнішу інформацію можна отримати за номером телефону +38 (044) 581-33-03.

Вибір читачів за тиждень

Відео