Орест Сарматський

Тернопільщина вшановує земляка, який стояв біля витоків одного із найвизначніших досягнень людства (фото)

пулюй03

2 лютого 1845 року в містечку Гримайлові на Тернопільщині народився Іван Пулюй – знаменитий фізик і електротехнік, громадсько-політичного діяч, вчений і патріот України.

- До імен, що стали віховими в історії українського народу належить і ім’я нашого земляка, видатного вченого та громадсько-політичного діяча Івана Пулюя, - розповів кореспонденту «ТЕРЕНу» ректор Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, доктор технічних наук, професор Петро Ясній.

–  Усе його свідоме життя було присвячено науці та подвижницькій праці на ниві освітнього, духовного і національного відродження народу, з якого він вийшов.

Чи то заснована Іваном Пулюєм перша гімназіяльна громада в Тернополі, чи товариство українських студентів у Відні – «Січ», що за словами І.Франка «…відіграло досить важну роль в європеїзації галицької Руси…», чи боротьба за відкриття українських шкіл та гімназій, за український університет у Львові, за вільне вживання і розвиток української мови в межах обох імперій, чи його важливі політичні публікації, що обґрунтовували історичну справедливість і доцільність створення незалежної української держави – все це є прикладом жертовності, що закликає до наслідування. І мабуть саме тому інформація про його життя і діяльність, як і інформація про життя сотень інших видатних українців, була не доступною для широкого українського загалу. Перші публікації про І. Пулюя в українській радянській періодиці з’явилися з нагоди 50-річчя від дня смерті вченого з ініціативи професорів Львівського університету М. Чайковського та Р. Гайди. З лібералізацією радянського режиму у 80-х роках ця ініціатива була підхоплена більш широким колом дослідників.

Переломним етапом на довгому шляху повернення імені Івана Пулюя на Батьківщину стало відзначення його 150-літнього ювілею на загальнодержавному рівні. Ініціаторами підготовчих заходів виступили представники наукової спільноти Тернополя і Львова та Міжнародне енциклопедичне бюро з фізики у Києві. Після довгих переконань уряд видав постанову створити Ювілейний комітет, хоча укладання програми заходів та її реалізація лягли на плечі ініціаторів.

В Тернополі, Львові та Києві напочатку лютого 1995 року пройшли ювілейні урочистості, що мали значний резонанс в засобах масової інформації. Вийшли ювілейні числа «Українського фізичного журналу» та «Вісника НАН України» з обширними публікаціями Романа Гайди та Василя Шендеровського. Творчою групою телепрограми «Свічадо» за сценарієм В.Шендеровського було створено високохудожню документальну стрічку «Іван Пулюй. Повернення». У Львові зусиллями Володимира Демченка випущено пам’ятну ювілейну медаль. За ініціативи й за безпосереднього виконання одного з дослідників історії фізики Анатолія Леня було проведено Всеукраїнську фізичну вікторину присвячену життю і діяльності Івана Пулюя.

Наприкінці травня у Львові і Тернополі відбулася  Міжнародна науково-освітня конференція, що охопила широке коло проблем модерної фізики. Тоді ж було відкрито пам’ятник Івану Пулюю у Тернопільському приладобудівному інституті, що від квітня 1995 року носить його ім’я (сьогодні - національний технічний університет). Величний гранітний постамент, створений видатним українським скульптором Миколою Обезюком, встановлено у рідному Гримайлові. Там же його іменем названо вулицю і школу, у якій відкрито музей, що подає сторінки життя видатного вченого.

пул01
пул01

Святкові заходи у Львові, Тернополі та Гримайлові відвідали внуки і правнуки Івана Пулюя з Австрії, Великобританії та США. Науково-біографічні розвідки й інформаційні матеріали про життя і діяльність Івана Пулюя та перебіг ювілейних заходів надавали українські й закордонні часописи і газети, радіо й телевізія.

 Міністерства зв’язку України та Австрії видали марку й конверт з портретом вченого. Його ім’я увічнено в назвах вулиць Тернополя, Львова, Києва та Івано-Франківська. У Відні та Празі, де жив і працював вчений, встановлено пам’ятні дошки.

пул03
пул03

Міжнародним енциклопедичним бюро з фізики підготовлено й видано двотомовий збірник праць Івана Пулюя. Перевидано Молитовник і Псалтир укладений І. Пулюєм українською мовою та перший повний переклад Біблії здійснений П. Кулішем, І. Пулюєм та І. Нечуй-Левицьким. У 1997 році вийшла друком книга «Подвижники Нації: Пулюй-Куліш», що описує майже 30-річну співпрацю Пулюя й Куліша над українським перекладом Біблії.

У 1998 р. видавництво НТШ у Львові видало книгу Р. Гайди та Р. Пляцка, що ґрунтовно і всесторонньо описує життєвий і творчий шлях вченого. Остання згодом була перевидана в німецькомовному перекладі видавництвом Євросвіт.

 У книжці викладачів ТДТУ імені І. Пулюя М. Медюха та С. Нагорняка «Фізико-технічні ідеї Івана Пулюя» проаналізовано винахідницьку діяльність вченого. В 2002 році у Київському національному університеті імені Т. Шевченка відбувся захист наукової дисертації на тему «Іван Пулюй у світовій науці й культурі», у якій здійснено всебічний і цілісний аналіз творчої спадщини вченого, що дало можливість з’ясувати значення його наукових праць для формування нових напрямів дослідження у фізиці та електротехніці, дати об’єктивну оцінку внеску І. Пулюя у світову науку й культуру, його ролі в українському духовному і національному становленні.

Епістолярну спадщину Івана Пулюя зібрано, опрацьовано і видано доцентом Тернопільського національного економічного університету Ольгою Збожною: «Іван Пулюй. Листи. Тернопіль-2007».

Від 1997 року НАН України присуджує премію імені І.Пулюя за видатні досягнення в галузі експериментальної фізики. Для кращих студентів ТНТУ ім. І.Пулюя встановлено іменні стипендії, засновано фонд імені Івана Пулюя.

пулюй02
пулюй02

До 165-ї річниці від дня народження Івана Пулюя Національний банк України випустив іменну монету, яка була представлена при відкритті кімнати-музею вченого у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя. Там же було представлено бібліографічний покажчик «Іван Пулюй: життя в ім’я науки та України» підготовлений та виданий Тернопільською обласною універсальною науковою бібліотекою і науково-технічною бібліотекою ТДТУ ім. І. Пулюя. Хронологічні рамки добору — 1865-2007 роки. Загальна кількість бібліографічних записів становить 956 позицій.

У 2009 році в інституційному репозитарії університетської бібліотеки створено електронний фонд Івана Пулюя, що призначений для накопичення, зберігання та дослідження наукової спадщини вченого. Тут зберігаються різноманітні фото, відео та текстові матеріали, що популяризують його наукову та громадсько-політичну діяльність.

Щодо кімнати-музею, то її експозицію розгорнуто за часово-просторовим принципом і розміщено на восьми стендах і столах. Кожен з них, за винятком першого і останнього, висвітлює певний період життя або напрям діяльності вченого.

пулюй01
пулюй01

У середній частині експозиції знаходиться погруддя вченого роботи скульптора Емануїла Миська, а над ним слова, що стали його життєвим кредо: «…Нема більшого гонору для інтелігентного чоловіка, як берегти свою і національну честь та без нагороди вірно працювати для добра свого народу, щоб забезпечити йому кращу долю». Під склом, на столах, розміщених перед стендами по периметру кімнати, знаходяться експонати, що не знайшли попередньо свого висвітлення. Серед них: книги і брошури, Святе Письмо, Молитвослов і Псалтир, наукові праці і науково — популярні статті, листи, звернення і меморандуми, спогади сучасників, ювілейна монета, марки та поштові конверти. Музейний фонд постійно поповнюється новими цікавими надходженнями. Серед останніх — копія студентської книжки Івана Пулюя, з якої дізнаємося не лише про перелік дисциплін, які він вивчав під час навчання на теологічному та філософському факультетах, але і прізвища лекторів, що читали відповідні курси.

Знайомлячись з написаною власноруч біографією вченого, копіями свідоцтв про його хрещення та смерть (люб’язно наданих онуком Івана Пулюя Петером Пулюєм), відбитками його листів до друзів і недругів, до перших осіб обох імперій, відвідувачі переносяться в атмосферу XIX ст., проникаються ідеями вченого, по-новому відкривають для себе його внутрішній світ. Все це захоплює і тримає в полоні відвідувачів музею не лише впродовж огляду експозиції, а оригінальна форма представлення робить доступним для різних категорій відвідувачів навіть складний матеріал і сприяє кращій реалізації освітньо-виховного задуму експозиції.

пул02
пул02

За задумом кімната-музей Івана Пулюя повинна стати не лиш даниною пам’яті і пошани до людини, чиє ім’я носить університет, але й тим духовним центром, відвідуючи який, кожен захотів би замислитися над метою свого життя, звірити свої ідеали, прагнення і повсякденні вчинки з життям людини, яка є взірцем глибокої духовності, високої моралі та самовідданого служіння рідному народові, - розповів ректор ТНТУ Петро Ясній.

Що ж, Іван Пулюй, який стояв біля витоків одного із найвизначніших досягнень людства — відкриття «X»-променів, талановитий перекладач з оригіналів Біблії, Псалтиря, укладач молитовника назавжди повертається із забуття, як символ інтелектуальної могутності українського народу, як орієнтир майбутніх звершень нашої держави.

Світлини – ТНТУ

Вибір читачів за тиждень

Відео