Віра Олександрович

Тернопільщину очікує ще один сюрприз – освітянська реформа (відео)

Хома

Із 1 вересня 2018 року ми станемо свідками нової революції, цього разу – освітянської. Йдеться про впровадження Концепції нової української школи.

Про це на засіданні колегії Тернопільської ОДА розповіла начальник обласного управління освіти і науки Ольга Хома (також читайте ТУТ і ТУТ прим.).

[embed]https://youtu.be/gh7ISVnB2Go[/embed]

Акцентувала увагу головна освітянка краю, у першу чергу, на розвитку дошкільної освіти. Мовляв, нова концепція спрямована на збільшення місць і підвищення рівня охоплення дітей дошкільним навчанням і вихованням. Натомість загальну середню освіту в Україні змінюватимуть по-іншому. Зокрема, одним із головних завдань реформування, за словами Ольги Хоми, є створення оптимальної мережі загальноосвітніх навчальних закладів, яка реально враховувала б освітні запити громади і забезпечувала б ефективне використання фінансових, матеріально-технічних, а також кадрових ресурсів. Тобто йдеться про створення так званих опорних навчальних закладів. Адже вони якраз і покликані надавати якісні освітні послуги .

- Сьогодні в області уже функціонують 15 опорних шкіл. Причому 9 - у районах, 6 – в об’єднаних територіальних громадах, - перелічує чиновниця. – Окрім того, діють 40 філій, у яких навчаються майже 7 тисяч учнів. Наразі завершується юридичне оформлення документів ще 4-х опорних закладів в об’єднаних територіальних громадах краю.

Торік, за її словами, із обласного бюджету на опорні навчальні заклади виділили понад 15 млн грн. До того ж, закупили 42 «шкільних автобуси».

- Нагадаю, об’єднані територіальні громади отримали понад 50 млн грн на розвиток освіти, тобто вони мають можливість забезпечувати школи обладнаними кабінетами, а також довозити дітей до опорних шкіл, – підсумувала Ольга Хома.

До слова, в опорних школах, як обіцяє влада, мають бути комп’ютерні класи, медіатеки, лабораторії і спеціалізовані класи для навчання старшокласників із окремих дисциплін – хімії, фізики тощо..

- Основним має бути принцип: «Школа для дитини, а не для села». Відтак до опорних шкіл дітей із віддалених сіл довозитимуть шкільними автобусами, - пояснює Ольга Хома. - Сільські школи для молодших класів стануть філіями.

Головне для створення опорного навчального закладу - бажання об’єднаної територіальної громади чи району, підкреслила вона.

[embed]https://youtu.be/aS7ELSyz9EU[/embed]

Отже, до кінця цього року на Тернопіллі точно буде 19 опорних навчальних закладів.

На колегії ОДА також йшлося про таке – читайте ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео