Віра Олександрович

Чому Тернопільська міська рада потурбувала Володимира Зеленського

Снимок3

Депутати Тернопільської міської ради сьогодні, 17 березня, звернулися до керівництва держави. Політики вимагали вжити заходів для забезпечення оголошеного карантину. Зокрема, йшлося про спрощення певних тендерних процедур.

Нагадаємо, позачергову 48-му сесію скликали терміново. На порядку денному було кілька питань. Зокрема, йшлося про ухвалення рішення оперативного штабу щодо недопущення занесення і поширення на території Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) коронавірусної інфекції.

Оскільки депутати дали 35 «за», їхнє звернення щодо вжиття суворих заходів для забезпечення карантину незабаром надішлють Президенту, у Верховну Раду і в Кабінет Міністрів. Депутати керувалися тим, що карантин сьогодні - це єдиний ефективний спосіб запобігти поширенню інфекції.

- В умовах стрімкого поширенню у світі COVID-19, потрібно швидко і рішуче реагувати, вводити карантин та жорсткі обмежувальні заходи, а також створити належні умови у медичних закладах для лікування хворих і для підтримки бізнесу, - наголошує очільник Тернополя Сергій Надал.

Цитуємо текст звернення: «…За кошти міської громади купили тести на виявлення коронавірусу і придбають 20 апаратів штучної вентиляції легенів. Разом із тим, на шляху швидкого реагування стоять законодавчі обмеження, які можна усунути лише на рівні Уряду і парламенту. Тому закликаємо Президента, Верховну Раду і Кабінет Міністрів:

- у стислі терміни скасувати обов’язкові тендери для закупівлі медичного обладнання, зокрема апаратів штучного дихання. Адже тендерні процедури уповільнюють закупівлю необхідного обладнання;

- ввести чіткі норми відповідальності за порушення карантинних заходів вжитих державними органами та органами місцевого самоврядування. Місцеве самоврядування сьогодні не має достатніх повноважень для обмеження роботи приватних закладів без належного рішення уряду і парламенту;

- зменшити навантаження на суб’єктів господарювання за прикладом, як це зробили інші країни…».

До речі, у Тернополі на час карантину скасували плату за оренду комунальних приміщень для підприємців. Те саме рішенням міської ради закликали зробити й інших орендодавців.

Фото з трансляції сесії на сайті 

Вибір читачів за тиждень

Відео