Тернопільські лікарі розповіли, як вберегтися від невидимої небезпеки в квартирі

2015-09-30_092742

Тернополянам варто знати: пилові кліщі живуть майже в кожному домі, зокрема, у ліжку постійно перебуває кілька десятків тисяч пилових кліщів, яких неможливо побачити неозброєним оком. Впродовж свого життя кожний такий кліщ відкладає понад 200 яєць і залишає по собі величезну масу екскрементів.

Чому пилові кліщі небезпечні для здоров'я, - розповіли в головному управлінні Держсанепідслужби в Тернопільській області.

На перший погляд, кліщі пилу нешкідливі: на людину не нападають, не кусаються і не п’ють кров. Проте вони та залишки їхньої життєдіяльності є дуже сильними алергенами. Вони викликають алергію, що супроводжується такими симптомами, як: кон'юнктивіт, нежить, чхання, кашель тощо. Кліщі можуть стати причиною багатьох захворювань, зокрема, різноманітних дерматитів та бронхіальної астми.

Найкращим середовищем для життя кліщів є постійна тепла температура - приблизно +20°, відносна вологість повітря 60-80% та волога у безпосередньому оточенні (для цього чудово підходить піт людини). Саме постіль, де ми з вами проводимо майже третину життя - ідеальне місце для розмноження, росту і розвитку цих “алергенів”. Злущений епітелій шкіри людини – основна їжа для кліщів домашнього пилу. Людське тіло дає тепло і вологість, створює комфортні умови для кліщів. Вони забираються в одяг, килими, фіранки, м’які меблі, м’які іграшки, заповзають під плінтуси і паркет.

Як захиститись від пилових кліщів? Особи, чутливі до кліщів, повинні перебувати у сухих, холодних і добре провітрюваних приміщеннях, відмовитись від оббитих меблів і пухнастих килимів та покриттів.

Особливо необхідна щотижнева обробка м’яких меблів, регулярна просушка постелі. Для зниження вологості в ліжко рекомендовано застосовувати електричну грілку. Дитячі іграшки зберігати на полицях, що зачиняються. З метою знезараження дитячі іграшки кладуть на добу в морозильну камеру, а потім перуть. Деякі дослідники відзначають, що кліщі, а особливо їхні яйця швидко гинуть при контакті з сіллю. Тому можна рекомендувати миття підлоги у квартирах водою з додаванням солі (10-20%) розчин.

Не слід заставляти житлові кімнати, особливо спальні, меблями. Не зберігати речі під ліжком (всі поверхні повинні бути легко доступні для прибирання).

Якнайчастіше піддавати постільні речі впливу вітру, морозу (низька та висока температура вбивають кліща) й особливо – впливу прямих сонячних променів. Встановлено, що алерген, отриманий із кліщів, не руйнується при кип’ятінні упродовж години, але цілком втрачає свою активність при опромінені ультрафіолетовими променями протягом двох годин.

Подушки, перини і ковдри не рідше одного разу на рік варто здавати в хімчистку або промивати перо в домашніх умовах під душем, а напірники кип’ятити. Якщо кліщів дуже багато, то старі матраци і подушки варто знищити, зробити ретельне прибирання приміщень і, тільки тоді, придбати нову постіль.

При будь-яких алергічних проявах необхідно звернутися до лікаря-алерголога.

Дослідження побутового пилу на наявність алергенних кліщів проводяться паразитологічною лабораторією ДУ «ТОЛЦ МОЗУ». Консультація за тел. 52-49-80.

Ентомолог Світлана Величко

Вибір читачів за тиждень

Відео