Віра Олександрович

Тернопільські підприємці написали «лист щастя» Данилу Гетманцеву (фото)

Шоломейчук

Зберегти спрощену систему оподаткування і надати підтримку малому та середньому бізнесу  депутати з Тернополя закликали Президента, Верховну Раду, Кабінет Міністрів, а також - голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової і митної політики Данила Гетманцева.

Озвучила вимоги підприємців на сесії Тернопільської міської ради 21 серпня Наталія Шоломейчук. Нагадаємо, ця депутатка – голова первинної профспілкової організації підприємців Тернопільського центрального ринку Всеукраїнської професійної спілки «Захист справедливості», тож те саме вона зробила нещодавно і на сесії обласної ради. Там політики також висловили свою підтримку бізнесу.

Сесія1
Сесія1

Власне, Тернопільська міська рада одноголосно підтримала звернення Тернопільського осередку Руху #SaveФОП, адже у документів йшлося, що спрощена система оподаткування (далі – ССО) є єдиною можливістю започаткувати і вести бізнес кожному українцю без фаху, досвіду та мінімізувати контакт з, на жаль, корумпованою податковою системою України.

Зауважимо, звернення, запропонованому підприємцями, - дуже виважене, у нього вказані не лише причини стурбованості бізнесу, а й вимоги до влади (цитуємо):

«…Прийняті Верховною Радою 20.09.2020 р. Закони №128-IX “Про внесення змін до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» запроваджують для фізичних осіб-підприємців (далі – ФОП) обов’язок використання фіскалізованих реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) під час реалізації товарів і послуг, чим суттєво збільшують витрати мікропідприємців. Це автоматично призведе до підвищення цін для споживачів. Окрім того, запровадження фіскалізованих РРО для ФОПів знівелює саму спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, яку створювали для надання можливості українцям розпочати і вести свою справу без фаху чи досвіду у бухгалтерському обліку. Додаткове адміністрування призведе до збільшення корупційних чинників і тиску з боку контролюючих органів… Зобов’язання використання фіскалізованих РРО в сьогоднішніх реаліях робить ведення діяльності мікропідприємця надзвичайно важким…».

Сесія5
Сесія5

Активісти Руху #SaveФОП наголосили, що при прийнятті законів №128-ІХ, 129-ІХ законотворці не надали обрахунків щодо фінансової доцільності від запровадження фіскалізації РРО і «кешбеку». Навпаки, Міністр фінансів Оксана Маркарова наприкінці 2019-го публічно заявляла, що додаткових надходжень до бюджету від запровадження вищезазначених норм Мінфін не очікує. Власне, підприємці пішли далі – вони допомогли підготувати законопроекти №3993, 3853-1 і 3853-2. На їхню думку, це - пожвавить бізнесактивність існуючих ФОПів і створить підстави для довіри підприємців. Тому Президента, Верховну Раду, Кабінет Міністрів, а також - голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової і митної політики Данила Гетманцева попросили сприяти розгляду та прийняттю вказаних законопроектів.

До речі, депутати на сесії 21 серпня встигли розглянути понад 300 питань, у тому числі – вирішили забезпечити школярів спеціальними автобусами із 1 вересня, а також ухвалили цікаве звернення до керівництва держави. Окрім того, йшлося про виплату стипендій і відзнак для талановитої молоді, а також – премій 4-м місцевим науковцям.

Фото із трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео