Віра Олександрович

Тернопільські рятувальники просять 2 млн грн на спеціальне авто (фото)

ДСНС

Аж 7 млн 375 тис. грн із бюджету громади Тернополя віддадуть місцевим рятувальникам. Принаймні вони проситимуть про виділення саме такої суми упродовж 3-х років. Найвагоміша покупка - авто зі стрілою понад 45 метрів.

Проект рішення «Про затвердження Програми забезпечення пожежної та техногенної безпеки Тернопільської міської територіальної громади на 2020-2022 рр.» подав начальник Тернопільського міського відділу Управління ДСНС України в області Віталій Поворозник.

Поворозник
Поворозник

Із повним текстом Програми можна ознайомитися ТУТ. Якщо її ухвалять, то фінансовому управлінню міської ради при розробці проекту бюджету накажуть передбачити кошти на виконання всіх заходів. Контроль за виконанням рішення покладуть на постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозбереження та енергоефективності (голова – Галина Гевко).

Депутати
Депутати

У документі йдеться, що Тернопіль став першим обласним центром в Україні, який завершив процедуру приєднання навколишніх сіл до територіальної громади . Тож до міста приєдналися 4 сільських ради (8 населених пунктів). Через це суттєво розширилася площа охоплення нагляду і контролю за пожежною і техногенною ситуаціями. Відтак виникає необхідність ширшого залучення бюджетних коштів для виконання поставлених завдань. А статистика – не тішить. За даними обліку пожеж упродовж 9 місяців 2019 р. у Тернополі зареєстрували 272 пожежі. Порівняно із аналогічним періодом торік, кількість пожеж зросла на 50,3%. Прямі збитки склали 1 млн 900 тис. грн. Побічні – 7 млн 179 тис. грн  Причому у житловому секторі виникло 50 пожеж (18,4 % від загалу – прим.).

На думку рятувальників, змінити ситуацію можна лише «шляхом підвищення рівня інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, забезпечення належного фінансування масово-профілактичних заходів, виготовлення і розповсюдження матеріалів наочної пропаганди з питань пожежної безпеки, проведення на об’єктах роботи щодо попередження, своєчасного виявлення та реагування на пожежі та інші події, покращення матеріально-технічної бази пожежних служб». Отже, на це і потрібні кошти (див. таблицю – прим.).

      Ресурсне забезпечення (у тис. грн)

Обсяги коштів терміни виконання Усього витрат
2020 2021 2022
Обсяг ресурсів, усього, у тому числі: 2 025 3 685 1 665 7 375
Бюджет громади 2 025 3 685 1 665 7 375

Витратити надані кошти планують на цілу низ заходів, а також на цілком матеріальні речі. Скажімо, на

Спеціальний пожежний автомобіля із висотою підйому не менше 45 метрів (2 млн грн – прим.), а також - сучасне технічне аварійно-рятувальне обладнання для надання допомоги постраждалим при завалах будівель, споруд і при дорожньо-транспортних пригодах.

Президія
Президія

Окрім того, у гроші потрібні на організацію і проведення фестивалю дружин юних пожежних, турнірів із пожежно-прикладного спорту, а також змагань Всеукраїнського громадського дитячого руху “Школа безпеки“ тощо. Так, на розроблення проектної документації (проект землеустрою, ПКД) і будівництво пожежних депо щороку планують виділяти по 300 тис. грн, а на 85 комплектів спеціального одягу і автозапчастини на 12 одиниць техніки – по 500 тис. грн.

До того ж, на купівлю рятувального човна із твердими бортами (склопластик, метал, ін.) із двигуном, причіп для транспортування човна і оснащення (круги рятувальні, мотузка рятувальна, жилети рятувальні, костюми ГТК) треба 300 тис. грн. Це питання, очевидно, заслухають уже на найближчій сесії міської ради. Коли вона відбудеться, наразі не відомо, але низку цікавих питань до засідання вже приготували (читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

Фото авторки і зі сторінки Віталія Поворозника у соцмережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео