Орест Сарматський

Тернопільські садівники та їхні колеги з інших областей просять виплачувати дотації двічі на рік

Недофінансування держпрограм підтримки садівництва у бюджеті 2021 року призвело до того, що господарства Тернопільської області та інших регіонів отримали лише 35% від обіцяних державою компенсаційних коштів, недорахувавшись близько 323 млн грн.

Йдеться про програми з часткового відшкодування господарствам витрат на закладання нових плодових, ягідних і горіхоплідних насаджень, будівництво холодильників і сортувальних цехів. 

Як зазначає керівник ТОВ «Келте», радник голови асоціації «Укрсадпром» Тарас Минко, садівники повірили державі й узяли в банківських установах значні кредити, щоби створити сади, сховища й сортувальні лінії. Та унаслідок недофінансування з бюджету компенсацій ті не покривають навіть відсоткових ставок за кредитами, які були необхідні для створення нових потужностей у садівництві.

- Беручи до уваги те, що в Україні 2022 року встановилися надзвичайно низькі оптові ціни на яблуко, а також те, що енергоносії й усі складники для ведення товарного садівництва — добрива, ЗЗР тощо — подорожчали, фахівець запропонував уряду негайно виплатити садівникам заборговані компенсації, а виплати, заплановані для підтримки розвитку садівництва у 2022 році, здійснювати у два етапи, навесні й восени, адже інакше деякі господарства, чекаючи на допомогу аж до грудня, просто збанкрутують, так і не виконавши перед банками своїх зобов’язань за кредитами, — пояснюють в асоціації. 

Також фахівець від імені усіх членів асоціації «Укрсадпром» запропонував у 2022 році збільшити державне фінансування програм підтримки розвитку садівництва в Україні із запропонованих Мінагрополітики 489 млн грн до 1 млрд грн.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео