Оксана Бучко

Тернопільських митців збирають разом

арт

Базу діячів мистецтва створюють у Тернополі. Для цього розробляють сайт про письменників, художників, музикантів, котрі творили в Тернополі або чия творчість прославила наше місто. Ініціатором наповнення такої бази став тернопільський журналіст, телеведучий, поет, перекладач, голова ГО «Мистецький фестиваль Ї» Юрій Матевощук.

Таким чином таланти Тернополя стануть «родзинкою» для туристів. А місто зможе гідно презентувати своїх митців.

Щоби отримати максимально повну інформацію, Юрій Матевощук залучив до співпраці Олександра Смика – відомого поета й барда, начальника управління культури й мистецтв Тернопільської міської ради, голову Тернопільської обласної організації НСПУ; Володимира Окаринського – історика, кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України ТНПУ імені В. Гнатюка; Марію Юрчак – історика, кандидата історичних наук ТНПУ імені В. Гнатюка, художницю, арт-директора галереї «Бункермуз»; Романа Воробйова – поета, дизайнера, ідеолога тернопільського бренду «Сумна вівця» та проекту «Тернопільська поезія мертва». Дані збирають у архівах, з відкритих джерел, з книг, газет, з допомогою Вікіпедії тощо.

– Зібралася чудова компанія творчих людей, які горять ідеєю напрацювання бази митців. Тому не плануємо зупинятися. У майбутньому хочемо створити на нашому сайті карту закладів і об’єктів культури та мистецтва Тернополя. Зараз гості міста не мають такої сукупної інформації. Карта стане для туристів чудовим путівником та орієнтиром під час відвідин міста. Було б чудово, якби ми змогли інтегрувати її в сайт міської ради, – вважає Юрій Матевощук.

Тернополяни також можуть долучитися до збору інформації про художників, народних майстрів, письменників, літераторів, музикантів, періоди творчості яких тісно пов’язаний із Тернополем (навіть якщо митець народився й жив у іншому місті). Для цього необхідно заповнити анкету.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео