Оксана Бучко

Тернополян дивує хаотичність в реформі освіти

4608b34-31a95b2-dytbudynok-755

Курс на деінституалізацію, який в Україні та зокрема і на Тернопільщині впроваджували з 2017 року, зараз втрачає своє значення. Адже Верховна Рада 13 липня ухвалила зміни до Закону «Про повну загальну середню освіту», які скасовують процес трансформування таких закладів .

– Хаотичність в реформі освіти зашкалює! Більшість областей провели значну роботу по деінституалізації, прийняті «плани трансформації», – пише заступник голови облради Любомир Крупа. – А що тепер? Є якась логіка?

Як інформує life.pravda.com.ua, нові зміни прибирають заборону на набір учнів до санаторних шкіл та дають можливість трансформувати заклад у будь-який інший, передбачений законодавством заклад освіти.

У списку таких закладів є:

-початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

-гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

-ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

-спеціальна школа - заклад загальної середньої освіти для осіб з особливими освітніми потребами, зумовленими порушеннями інтелектуального розвитку, фізичними та/або сенсорними порушеннями;

-навчально-реабілітаційний центр - заклад загальної середньої освіти для осіб з особливими освітніми потребами, зумовленими складними порушеннями розвитку.

-заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та інші заклади освіти, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

У системі спеціалізованої освіти є такі заклади:

-мистецький ліцей;

-спортивний ліцей;

-військовий (військово-морський, військово-спортивний) ліцей, ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою;

-науковий ліцей;

-професійний коледж (коледж) спортивного профілю;

-мистецький коледж;

-інші заклади спеціалізованої освіти, визначені законодавством.

Це перекреслює головну ідею реформи створення умов розвитку і виховання дітей, за яких потреба в інтернатах чи дитячих будинках зникне взагалі. Тож план, згідно з яким в Україні з 2023 року інтернатні заклади мали розформувати, вже не діятиме. Якщо ж ці заклади залишають, то повинні повернути на їхні потреби фінансування з державного бюджету, зауважує керівниця освіти області Ольга Хома.

– У такому разі слід додати фінансування таких закладів з державного бюджету, адже через рік воно мало би бути тільки з обласного бюджету, – додає вона.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео