Віра Олександрович

Тернополянам на замітку: як тепер заокруглюють копійки у чеку

Увага

Суми у чеках почали заокруглювати від 1 липня цього року. Причина у тому, що Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення припинити карбування монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок.

Саме через це почали застосовувати механізм заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків за товари (роботи, послуги). Як правильно це відображати підприємцям, «Терен» запитав у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Відповідно до п. 5 розділу І Положення про форму і зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 21.01.2016 р. за №13, розрахункові документи, що друкуються реєстраторами розрахункових операцій на паперовому носії, можуть містити додаткові дані про проміжний підрахунок загальної суми за чеком, суму решти та інші дані, - пояснюють фахівці. – Може там бути й інформація, визначена технічними вимогами до спеціалізованих реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Графіка
Графіка

Таким чином, суб’єкти господарювання можуть додатково друкувати у реквізитах розрахункових документів загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах фіскального чеку наступним чином: - після рядка 7 фіскального чеку перед рядком 8 фіскального чеку додати нові рядки «Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення» та «заокруглена знижка/заокруглена надбавка»; - у рядку 8 фіскального чеку «СУМА» зазначати «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення». Саме вказана сума вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

До підсумку розрахункових операцій Z-звіту і Х-звіту, відповідно до пп. 15 і 17 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій РРО для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабміну від 18.02.2002 р. за №199, має потрапляти загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), тобто сума із розрахункових документів після заокруглення, - додають у податковій.

Наприклад: Заокруглення до збільшення Загальна вартість товарів, що указані в чеку, становить 35 грн 49 коп., тоді у рядку «надбавка» вказується – 1 коп., а у рядку «СУМА» зазначається «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення» – 35 грн 50 коп. Заокруглення до зменшення Якщо загальна вартість товарів, що указані в чеку, становить 35 грн 44 коп., тоді у рядку «знижка» вказується – 4 коп., а у рядку «СУМА» зазначається «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення» – 35 грн 40 коп.

До підсумку розрахункових операцій Z-звіту та Х-звіту потрапляє «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення», у наведених прикладах відповідно 35 грн. 50 коп. та 35 грн. 40 коп., - підсумовують фахівці.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео