Оксана Бучко

Тернополянам розповіли про проблеми з киснем через бізнес-суперечки

a1110eb4fa5_w12

Головна проблема пандемії COVID-19 на даний час – це забезпечення закладів киснем, зауважили під час спілкування у форматі Zoom-конференції «Реформування медицини в умовах децентралізації» за участі представників Національної служби здоров’я України та лікарів закладів ковідного спрямування. На Тернопільщині кисень постачають із сусіднього Львова, на це отримали 14,5 млн грн. субвенції. Як інформують у пресслужбі облдержадміністрації , закупленого кисню буде достатньо до отримання другої субвенції.

Наступна сума на закупівлю – 24 млн грн. Ці кошти наразі область очікує. А тим часом на апаратах ШВЛ перебуває 22 пацієнта, на кисневому концентраті – 127, на  кисневій масці – 225. Загалом, 38 закладів області уклали контракт для надання допомоги при COVID-19. Нагадаємо, що НСЗУ наголосила, лікування у таких закладах безкоштовне і для тих, хто має симптоми COVID-19 із негативним тестом.

У той же час, в інших областях є проблеми із постачанням кисню – через бізнес-інтереси і сфери впливу. Як повідомили лікарі, заводи і постачальники не можуть знайти спільної мови, витісняють одне одного з ринку. Доводиться замовляти кисень із дальніх міст і чекати довше на його доставку. А насправді кисню достатньо, потрібна лише правильна логістика. А також керівництво, яке б зупинило поділ сфер впливу в час, коли треба діяти оперативно. Так у Миколаївській області кисень чекали з Дніпра і Харкова із п’ятниці до понеділка, хоча на апараті ШВЛ було 4 пацієнта.

Щодо інших проблем, то медики уже ввійшли в ритм роботи, ресурсів для лікування є достатньо, зазначили під час конференції.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео