Тернополянам розповіли про цілющу силу стресу

Volotovska-280x420

Практично все в нашому сприйнятті довкілля вирішують… гормони і мозок. Як поет та письменник, додам, що без серця тут теж ніяк. І все-таки, науково доведено, що навіть любов,  закоханість – це звичайнісінька біохімія нашого незвичайного і закоханого погляду на об’єкт захоплення, повідомляє Про.те.

Про що б ми не подумали, що б не зробили – усім в нашому організмі керують гормони. Пораділи за когось – простимулювали свої захисні сили. Розізлилися чи позаздрили – мимоволі  посприяли ослабленню імунітету. Ослаблення наступає з часом, коли негативізм замість того, щоб примусити людину взяти себе в руки і протидіяти, розвиватись, накопичується. А тепер розберемося з поняттями. Що ж таке захисні сили організму? І як стрес, негативні емоції впливають на них?І що з цим, врешті решт, робити?!

Для збереження своєї життєздатності організм повинен постійно відбивати атаки різних мікроорганізмів, їхніх токсинів, а також і токсичних сполук, що надходять ззовні або утворюються безпосередньо в ньому. Крім того, в процесі життєдіяльності можуть з’являтися мутантні клітини, яких організму теж необхідно позбутися. Звичайно, від функціонального стану захисних механізмів багато в чому залежить не лише здоров’я, а й життя людини. Серед механізмів захисту від інфекційних агентів виділяють неспецифічні, що включаються при потраплянні будь-якого патогенного агента (мікроби, віруси), і специфічні, що формуються при надходженні конкретного патогенного чинника.

Імунітет людини регулюється лімфатичною системою, кістковим мозком, селезінкою і вилочковою залозою (тимусом). Вони беруть участь у продукуванні і розподілі імунних клітин – лімфоцитів, фагоцитів і макрофагів по всьому організму. Імунітет буває вродженим або специфічним. Природжений імунітет формується у плода в утробі матері, а специфічний – після перенесення якогось захворювання (вітрянка, кір, певний вид грипу, спричинений конкретним штамом вірусу тощо). Специфічний імунітет може бути природним і штучним. Природний імунітет виробляється силами самого організму, а штучний – у результаті вакцинації.

Кожна людина народжується з розвиненими системами захисту, які захищають її від небезпечних впливів ззовні. З народження існують анатомічні та хімічні бар’єри для зовнішніх і внутрішніх небезпечних чинників, які представляють собою так званий неспецифічний імунітет.

Вчення про стрес – один з провідних розділів сучасної медицини. Основоположником цього напрямку є Ганс Сельє, який, будучи студентом Празького університету, в 1926 році опублікував перші спостереження про хворих, що страждають найрізноманітнішими соматичними недугами. У всіх таких хворих спостерігалася втрата апетиту, м’язова слабкість, підвищений артеріальний тиск, втрата мотивації до досягнень. Він позначив ці симптоми як “синдром просто хвороби”. Одночасно він показав, що в організмі у багатьох людей при хворобі спостерігаються одноманітні порушення: зміни в корі надниркових залоз (гіпертрофія-збільшення), виснаження лімфоїдної тканини (лімфатичних вузлів і вилочкової залози), виразка шлунка. Для опису сукупності всіх неспецифічних змін всередині організму він ввів поняття “стрес”. У подальшому він довгі роки працював в інституті експериментальної медицини та хірургії в Монреалі, який у подальшому став міжнародним інститутом стресу.

Емоції – вкрай потрібні. Вони певною мірою формують темперамент людини (меланхолік, холерик, сангвініке та флегматик) і виступають у людини в ролі своєрідних “навігаторів”, що дозволяють оцінити обстановку і своє місце в ній (Судаков К.В.1997).

Перш ніж відбудеться якась дія чи вчинок – у нас формуються емоції. Це перше і основне, що створює в організмі домінуючу мотивацію. Якщо конфліктна ситуація призведе до результування емоційного фону як позитивного, це добре, отже, в такої людини тимчасові труднощі викликають тільки активізацію організму. Він як молода гілка, що певної миті струшує з себе кучугури снігу.

Стрес активізує. Хтось навіть висловився – ніщо так не надихає на активні дії, як невдача. Однак при тривалих утрудненнях в досягненні необхідного стану, мети, негативні емоції сумуються, набувають характеру постійного роздратування і зрештою трансформуються в емоційний стрес. І ось такий емоційний стрес – дуже негативно впливає на життєдіяльність організму, пригнічуючи захисні його сили (про які було сказано вище, тобто імунітет, і стимулюючи хвороби серцево-судинної, травної, нервової систем, а також онкогенез. Науково доведено, що «невиплакані  сльози» є причиною новоутворень. Не у тому розумінні, що треба постійно давати волю сльозам, коли є на те привід. Але стан постійного «емоційного болю», невдоволення своїм житті, обставинами, які не можна змінити, запускає патологічні процеси, пов’язані з цим.

Серед причин, що знижують активність захисних сил організму (викликають імунодефіцит), є не лише стреси, а і ті, на які ми індивідуально впливати не можемо. Це забруднене довкілля, вплив електромагнітного і радіаційного випромінювання, інфекційні захворювань, порушенням правил прийому лікарських препаратів і нераціональний спосіб життя.

Найбільш характерними ознаками ослабленого імунітету є такий перебіг ГРВІ, куди належить і грип, бронхіт без температури, коли застуди є частими. Застуди є частими, підвищена стомлюваність, блідість шкіри обличчя чи темні кола під очима. При слабкому імунітеті шийні і пахвові лімфовузли можуть бути збільшеними, а іноді відзначається і збільшення селезінки. Постійні алергічні реакції на харчові продукти також вказують на зниження імунітету.

Займатися самолікуванням, приймати вітамінні комплекси та препарати, що підвищують імунітет без призначення лікаря не слід. Це здебільшого стосується штучно синтезованих лікарських препаратів. Чому так на цьому наголошую, оскільки прийом ліків для підвищення імунітету часом може провокувати розвиток новоутворів. Тому тут хочу звернути увагу, виключно на те, що можна і треба робити в повсякденному житті.

Зміцнення імунітету проста, але непосильна для лінивої людини праця, яка вимагає від неї терпіння і сили волі.

Отже, першезміна способу життя – якомога більше гуляти на свіжому повітрі, щодня прогулюватися пішки і робити ранкову (або вечірню) гімнастику. Сидячий спосіб життя і надмірна вага – вороги імунітету. Але різке схуднення також дуже ослаблює імунну систему. Як стверджують дієтологи, при втраті одного кілограма ваги в тиждень активність Т-клітин, які розпізнають хвороботворні мікроби, помітно зменшується. Що вже й казати, про стан шкіри, яка не встигає «підготуватись» до таких змін?!

Друге: загартовування відіграє велику роль для підвищення імунітету. Щодня вранці приймайте контрастний душ. Якщо для вас це складно, обмежуйтеся ножними ваннами – поперемінно занурюючи ноги то в холодну, то в приємно теплу воду. Для чого це робити? Нормалізується тонус периферичних судин, а звідси і покращується стан шкіри, і, опосередковано, нормалізується кровопостачання всіх внутрішніх органів. До речі, щодо загартовування як класичного способу підвищення імунітету ще й досі точаться суперечки. Не так вже і просто щодня слідкувати за зниженням температури води і щодня вести щоденник зниження градусів. Однак, є і  альтернативний дієвий спосіб – відерко холодної води після розпарювання. Кожен спосіб вимагає, крім його застосування, також і поради фахівця чи можна його використовувати в конкретному випадку.

Третє: правильне харчування. Намагайтеся пити тільки чисту фільтровану воду, не зловживайте прийомом лікарських препаратів, особливо антибіотиків і харчових добавок. Віддавайте перевагу натуральним продуктам. Замініть хлібопекарські вироби з борошна вищого ґатунку на хліб з висівками, солодощі – на мед і сухофрукти. Після грипу, застуди та інших інфекційних захворювань пийте настої шипшини, м’яти, меліси та інших лікарських рослин, які містять вітамін С і сприяють зміцненню імунітету. Цьому сприяє також і зелений чай з лимоном, свіжі соки фруктів і овочів, продукти бджільництва. Для зміцнення імунітету також можна приймати вітамінні комплекси на натуральній основі.

Четверте і, як на мене, чи не найважливіше – менше хвилювань і більше сміху. Вже після однієї хвилини душевного сміху в організмі виробляється стільки антитіл, що вони здатні захистити наші дихальні шляхи від величезної кількості вірусів і бактерій. Якщо вирушаєте у людні місця, особливо в період епідемії ГРВІ – носову порожнину обробіть Оксоліном (мазь протипоказана дітям), або звичайною олією – крізь жир на слизовій оболонці віруси не можуть проникати в кров. Тому так важливо, щоб і повітря в квартирі не було пересушеним.

Ще одна цікава річ – так званий м’язовий корсет. Поняття стосується часто теми постави, коли ви усвідомлено намагаєтесь тримати рівною спину. Однак, якщо штучно розтягнути губи в усмішці, при цьому розправити чоло і вуха відтягнути силою волі «до потилиці» (фігурально висловлююсь) – то відчуєте, що негатив у житті трохи відступає. Особливо це дієво перед сном – коли настає безсоння від передуманих проблем…

Наталія ВОЛОТОВСЬКА, кандидат медичних наук

Вибір читачів за тиждень

Відео