Оксана Мацьопа

Чотирьох тернополян підозрюють у афері з дронами для армії вартістю майже 6 мільйонів гривень

Один з підозрюваних обіймав посаду начальника відділення відомого поштового сервісу та залучив до злочинної схеми своїх підлеглих. Безпілотники перепродавали в інтернеті безпілотники в інтернеті

Четверо мешканців Тернопільщини викрали з поштових відправлень безпілотників загальною вартістю майже 6 млн грн. Потім перепродавали квадрокоптери в інтернеті. Про це повідомили у Департаменті кіберполіції Національної поліції України.

Організували протиправну діяльність двоє мешканців Тернополя, один із яких на той час обіймав посаду начальника відділення відомого поштового сервісу. Останній залучив до злочинної схеми своїх підлеглих.

Чоловіки привласнювали безпілотники, що надходили в посилках і були призначені для потреб захисників і захисниць України. Після цього перепаковували відправлення, наповнюючи спустошені коробки аналогічним за вагою та габаритами непотребом.

У подальшому зловмисники продавали квадрокоптери в інтернеті за нижчими від ринкових цінами. «Товар» відправляли замовникам з відділення за місцем роботи. Оплату зловмисники отримували на підконтрольні рахунки дропів та криптогаманці. Один із фігурантів навіть оформив ФОП для отримання платежів за продаж майна.

У такий спосіб фігуранти привласнили вміст 26 відправлень для наших воїнів загальною вартістю майже 6 млн грн.

Правоохоронці провели 14 обшуків за місцями проживання, перебування та в транспортних засобах фігурантів на території Львівської області та м. Києва. Вилучено 15 мобільних телефонів, компʼютерну техніку, 25 банківських карток, документи й чорнові записи, які підтверджують протиправну діяльність зловмисників. Поліцейські також заблокували цифрові активи на криптогаманцях «бізнесменів».

Фігурантам повідомлено про підозру за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах. Їм загрожує до 12-ти років ув’язнення.

Наразі суд обрав їм запобіжні заходи – особисте зобов'язання та нічні домашні арешти. Тривають слідчі дії для встановлення місцезнаходження всіх причетних до схеми осіб.

Фото: Департамент кіберполіції Національної поліції України

Вибір читачів за тиждень

Відео