Тернополянки вчилися «писати сценарії життя» своїм дітям

Гармонія

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулося засідання жіночого клубу ”Гармонія”, учасниці якого обговорили роль виховного процесу батьків у дорослому житті дітей.

«Психологами доведено, що всі проблеми, комплекси, світосприйняття дорослого мають глибоке коріння, яке йде ще з дитинства, - зазначила фахівець МРЦЗ Інна Лісовська. - Саме тому, щоб побудувати успішне суспільсво, закласти фундамент ”щасливої людини” ми маємо знати та використовувати правильні підходи у виховному процесі дітей».

Психолог Ольга Волошин, яка тривалий час займається вивченням дитячої психології, розповіла про вікові періоди дітей, кожен з яких має свої особливості світосприйняття та методи виховного впливу. Вона повідомила: «Від народження до 1 року - це час немовляти. Психічний розвиток дитини здійснюється на рівні інтимно-емоційних відносин, реальність сприймається на рівні підсвідомості. Проте, саме цей період залишає значний відбиток на особистості: хто був небажаний, недоглянутий в цей час, у того зароджується почуття недовіри до оточуючого світу, незрозуміле для людини відчуття ”ворогів навколо”. Коли ж дитина була бажаною, з нею спілкувалися, усміхалися, то в неї на все життя розвивається почуття довіри до оточуючого світу.

Від 1 до 3 років - переважає рухова діяльність. Дитина з цього часу намагається максимально бути незалежною: «я сама...». Завдання батьків - виховати самостійну, відповідальну особистість. У цей період в батьків є можливість закласти ”фундамент впевненості в собі”, даючи можливість дитині розвиватись.

У 3-5 років діти починають проявляти ініціативу. Важливо їх навчити відповідальності за свої вчинки (поскладати іграшки, які сама порозкидала...). Тато і мама мають бути прикладом в усьому. Потрібно заохочувати дитину до прояву ініціативи, до роботи, допомоги... Ігнорування дитини може проявитися у дорослому віці у почутті провини та пасивності.

Молодший шкільний вік 6-12 років. Зовнішні прояви у цьому віці пертворюються у внутрішні. Це період сприятливий для становлення мозкових механізмів, до навчання.

12-18 років - це підлітковий вік і вік юності - період для духовного розвитку. В цей період виникає запитання: ”Хто я є?” Підліток піхнає себе, шукає друзів, життєвий шлях, професію, яку обрати. Це період самовизначення, прийняття самостійних рішень. У такому віці до дитини ставитися необхідно, як до дорослого. У бесіді переконувати, наводити аргументи, адже сила та тиск у цей період викликають супротив, агресію, нерозуміння, замкнутість».

Під час засідання клубу мова йшла й про те, що від матерів, їх обізнаності, правильної життєвої позиції залежить сценарій майбутнього життя дитини. Адже саме вона є першою вихователькою і вчителькою власного чада, важливою опорою і порадницею, тією хто ділиться досвідом та спрямовує у певне життєве русло.

Жодна з учасниць клубу не залишилася байдужою до інформації, отриманої на заході.

До речі, за 5 років діяльності жіночого клубу ”Гармонія”, що діє при гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, відбулося 64 зустрічі за участю понад тисячі безробітних тернополянок. На засіданнях розглядали найбільш актуальні теми жіноцтва: здоров'я, краса, кар'єра, психологічні аспекти особистості, самовдосконалення. Представники громадських організацій, соціальні партнери, успішні та активні гості жіночого клубу допомагали учасницям порадами, ділилися досвідом та здобутими знаннями.

Вибір читачів за тиждень

Відео