Оксана Бучко

Тернополяни більше не побачать нових копійок?

rezona4

Рішення припинити карбування дрібних монет розглядають у Національному банку. Тож тернополяни можуть долучатись до обговорення нового проекту.

Причиною такого рішення є те, що монети дрібних номіналів (1 – 5 коп.) майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Вони не повною мірою забезпечують функцію обігу. Водночас вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість.

Запровадження правил заокруглення не матиме жодного впливу на інфляцію, запевняють фахівці.  Адже йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни індивідуальних товарів. З огляду на це, прямого впливу на показники інфляції запропоноване рішення не спричинить. Це також підтверджує досвід таких країн як Данія, Швеція, Норвегія, Угорщина та Чехія.

Попереднє опитування громадської думки, консультації з державними органами та діловою спільнотою, які здійснив регулятор напередодні, констатують готовність громадян та бізнесу до застосування подібних правил заокруглення.

Національний банк України виносить на громадське обговорення проект Постанови Правління Національного банку України «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів». Усі пропозиції та зауваження до проекту приймаються до 18 грудня цього року на поштову або електронну адресу Національного банку України (Поштова адреса: 04070, м. Київ, площа Контрактова, буд. 2-А. Електронна адреса: Oksana.Fedirko@bank.gov.ua Оксана Федірко).

фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео