Оксана Бучко

Тернополяни мають право на безкоштовне лікування симптомів COVID-19 навіть без позитивного тесту

18BCB793-51AE-42A8-BFDA-4D8698DFB053

Тернополяни, які потрапили у заклади ковідного типу, мають право на безкоштовне лікування. Це стосується як тих пацієнтів, які отримали позитивний тест, так і тих, що мають симптоми, але їхній тест показав негативний результат.

Так, житель Тернопільщини пройшов лікування у районній лікарні, яка уклала договір із Національною службою здоровя України. Впродовж декількох днів йому робили тести, і лише третій показав COVID-19. До того часу із симптомами вірусу його лікували за власні кошти, усього чоловік витратив 56 000 грн.

Як пояснив т.в.о. Голови НСЗУ Андрій Віленський «Терену», у випадку підписання договору заклад повинен надати безкоштовне лікування згідно з ковідного пакету про програмі Медичних гарантій і тим, у кого лише підозра на COVID-19. У іншому випадку потрібно повідомити НСЗУ про такий заклад, і тоді представники будуть з’ясовувати ситуацію. Андрій Віленський запевнив, що компенсація повинна бути виплачена закладом.

Тож спершу потрібно перевірити, чи уклав заклад договір із НСЗУ. Для цього можна подзвонити на гарячу лінію 16 77. Там також повідомлять код закладу, який потрібно вказати у листі на сайті НСЗУ у рубриці «Громадянам» - «Електронні звернення» - «Звернення від громадян». Потрібно вказати назву закладу із кодом, а також те, що цей заклад фінансується згідно з програмою Медичних гарантій, також вказати дані пацієнта і факти щодо лікування. Далі – чекати відповіді та паралельно звернутися до адміністрації закладу.

- Лікування пацієнтів із підозрою на COVID-19 не може чекати позитивного тесту, - додав головний лікар багатопрофільної лікарні (Миколаївська область) Володимир Красьоха під час онлайн-конференції. - Все має відбуватися безкоштовно згідно з усіма нормативами. А вже згодом буде фільтрація, чи потрібно закладу брати за це гроші. Також якщо це просто пневмонія без зараження COVID-19, лікування має пройти по терапевтичному пакету.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео