Оксана Бучко

Тернополяни можуть допомогти дітям подолати важкий період

патрон

Тернополяни, які хочуть допомогти дітям у важких обставинах, можуть забрати їх у тимчасову сім’ю. Така форма сімейного виховання – патронат - діє у Тернополі, як і в інших містах України, декілька років поспіль.

Детальну інформацію про це можна отримати у Тернопільському міському центрі соціальних служб (вул. Медова, 3, а також за телефонами: (0352)23-55-92, +38 (098) 174 77 41 - управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради за адресою: бульв. Т. Шевченка, 1 або за телефонами: +38(098) 1807131, +38(098) 1807130), повідомляє пресслужба міськради.

Патронатні батьки тимчасово доглядають, виховують та реабілітовують дітей. Ними можуть стати громадяни України, які мають досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні. Однак, патронатним вихователем не може бути особа, зазначена у статті 212  Сімейного кодексу України.

Обов’язки патронатного вихователя:

-забезпечення дитини житлом, одягом, харчуванням тощо;

-створення дитині умов для навчання, фізичного та духовного розвитку;

-співпраця з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, що визначений органом опіки та піклування;

-забезпечення надання чи доступ до послуг, які визначені у договорі про патронат над дитиною;

-сприяння контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

У патронатній сім’ї можуть виховувати:

-покинуті/знайдені діти; 

-діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; 

-діти, чиї батьки пропали безвісти; 

-діти з сімей, в яких існувала загроза життю чи здоров’ю; 

-діти за заявою батьків у зв’язку з складними життєвими обставинами. 

-можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

Патронатна сім’я може діяти до 3-ох місяців, або інколи до 6-ти. Таку форму виховання підтримує держава, виплачуючи грошову допомогу в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Також на дітей, влаштованих в сім’ю, виплачується соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів.

Нагадаємо, Бережанська міська рада шукає професійних батьків для створення патронатних сімей.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео