Оксана Бучко

Тернополяни на «Євробаченні» почують про сучасну Катерину та російського Ванюшу-іхтамнєт

200225goa-kateryna

Текст пісні «Соловей» гурту Go_A, що представить Україну на «Євробаченні-2020» порівнюють із поемою «Катерина» Тараса Шевченка. Щоправда, тернополяни можуть побачити сучасну Катерину, яка вже набагато більше тримає під контролем стосунки із Росією. До речі, вперше повністю пісня на конкурсі прозвучить українською мовою.

Текст аналізує Ігор Каганець на ar25.org.

Образи виконавців одразу свідчать про напружену атмосферу під час виступу: неприродний одяг, контрастне чорно-червоне оформлення сцени. У тексті пісні йдеться про неприємну і потенційно небезпечну подію.

Герої сюжету Катерина і Ванюша – українська дівчина і російський хлопець. Компліменти дівчині та пропозиція ганебних стосунків звучить від росіянина. У поемі Шевченка такі стосунки заходять далеко, їх Катерина приховує від матері, що символізує Батьківщину. Вона згодом йде шукати Ванюшу і стикається із звичною для Росії реакцією «іхтамнєтом» і невиконанням обіцянок.

Сучасна ж Катерина уже не має наміру пов’язувати свою долю з Ванюшею і не приховує пропозиції від матері. Дівчина ще може своєчасно розірвати стосунки з токсичним Ванюшою. І вона це зробить, адже за неї вболіває вся планетарна Україна. Тут ситуація має набагато більший контроль у порівнянні із минулим.

Таким чином музику учасники гурту роблять ще одним фронтом, через який проводять сучасне українське націотворення.

Нагадаємо, що у відборі на «Євробачення»  із треком Bonfire змагався і тернопільський гурт, який пояснив можливу причину того, що не пройшов у фінал конкурсу.

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео