Тернополяни не квапляться використати Громадський бюджет міста: дослідження (фото)

1

Для того, аби жителі міста могли пропонувати власні ідеї, як з користю витратити бюджет міста. Вже другий рік поспіль у Тернополі реалізовується програма «Громадський бюджет».

Тернополянам дозволено розпоряджатися 1% коштів міста, аби втілити важливі проекти. До таких ідей входять: спортивні майданчики, ремонти, фестивалі, наукові центри та інше. Та чи є така діяльність прозорою і правдивою у нашому місті?

Практика такого використання коштів не є новою. І досить популярна у Польщі, США, Німеччині та Франції, які давно використовую такий розподіл коштів. Тернопільщина теж долучилася до такої української ініціативи, яка найкраще проявляється у столиці країни, повідомляє Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі .

У Тернополі, порівняно з іншими містами, існує більше негативних моментів у Громадському бюджеті. Це відбувається через недовіру тернополян до програми. Через це, меншого подання ідей для їх втілення. Порівняно із минулим роком, показник допущених проектів до Громадського бюджету знизився до 65% (це на 20% менше, ніж минулого року).

Причинами цього спаду, фахівці вважають:

  • не передбачена участь громадськості у контролі за відбором проектів відповідно до критеріїв, реалізацією проектів;
  • використовується адміністративний ресурс;
  • не має опису критеріїв відповідності проектів;
  • номінаційний комітет керується суб’єктивним баченням під час допуску проектів до голосування;
  • автори проектів не мають змоги апелювати щодо необґрунтованої відмови до допуску проекту до голосування;
  • складалося враження, що виконавчі органи мало зацікавлені і не докладають зусиль до реалізації обраних проектів та інше.

На думку дослідників, змінити думку тернополян про даний проект, допоможе лише внесення змін до Положення про Громадський бюджет, із врахуванням думки тернополян.

Свої пропозиції, історії (позитивного чи негативного) досвіду роботи, зауваження тернополяни можуть надсилати за пошту: ngocma.te@gmail.com.

2
2

3
3

4
4

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео