Юля Вітюк

У давньому костелі на Тернопільщині розчистили підвали та келії під укриття (фото)

Під час прибирання виявили давні речі, яким понад сотню років

У одній із громад Тернопільщини жителі розчистили келії та підвальні приміщення костелу святого Антонія, щоб використати їх як укриття на випадок артобстрілів та бомбардувань. Про це розповів Терену настоятель місцевої парафії римо-католицької церкви отець Михайло Багінський.

У час війни ми почали думати більше по-військовому та разом з керівництвом міста шукали місце захисту для людей. У нас такі місця є, але вони занедбані, радянські та небезпечні. Тому ми вирішили прибрати підвальне приміщення костелу, — каже священник.

Розчищали непотріб з підвалу протягом трьох днів близько 20 людей, серед яких чимало переселенців. Під час робіт знайшли давні речі - підкови і гвинтівку часів першої світової війни.

На парафії зараз є переселенці з Київської області, зокрема, чоловіки. Вони самі звернулися до нас і запропонували допомогу. Сказали, хочуть хоч якось допомогти і щось залишити після себе у громаді, яка дала їм тимчасовий прихисток через війну, – говорить отець Михайло Багінський.

Розташовані підвальні приміщення на глибині трьох метрів, світла та зручностей наразі немає. Та отець наголошує, головне, що тут безпечно, всі інші необхідні речі організують.

Костел святого Антонія є пам'яткою архітектури 16-17 століття. Вісім років тому тут проводили зовнішню реставрацію. Після війни у розчищених келіях та підвалах планують проводити екскурсії. 


Фото директора Гусятинського краєзнавчого музею Тараса Василика

Вибір читачів за тиждень

Відео