Віра Олександрович

У гаманці кожного тернополянина стало на 200 гривень більше. Ви помітили? (фото, відео)

Аж 4 тисячі 863 гривні – саме такою нині є середня зарплата на Тернопіллі. Причому за три перших місяці 2017-го вона зросла майже на 200 гривень, а порівняно із минулим роком її розмір збільшився на 51%.

Такі цифри озвучили під час засідання колегії обласної держадміністрації 31 травня. Обласні чиновники впевнені: зміни сталися завдяки легалізації і створенню нових робочих місць (про те, що також звучало на колегії, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

  • Ми бачимо реальне перевиконання щодо податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) - в окремих органах місцевого самоврядування майже на 50%, - каже голова обласної держадміністрації Степан Барна. - Це свідчить про перспективи залучення додаткових ресурсів самими ж органами місцевого самоврядування.

Власне, згадані досягнення є результат спільних заходів, вжитих і районними робочими групами, і територіальними органами ДФС України в області. Адже вони від початку року суттєво посилили контроль за додержанням суб’єктами господарювання чинного законодавства про оплату праці та зайнятість населення. Але – цього замало, вважає Степан Барна.

[embed]https://youtu.be/SzrhogMCCy4[/embed]

Водночас, він акцентував увагу голів громад, міст і голів міст обласного значення на виявленні порушників у сфері господарювання і легалізації зарплати. Мотиваційна складова, мовляв, для цього є, адже 60% ПДФО залишається у місцевому бюджеті.

  • Це питання ми докладно обговорили під час індивідуальних бесід із головами РДА. У райони також надіслали відповідне доручення, - додає він. - За підсумками ж першого півріччя та всього року загалом ми ще раз повернемося до цієї тематики. Саме тому ми і зафіксували задекларовані головами РДА прогнози із цих питань на 2017 рік і за їх реалізацію спитаємо з кожного.

Спіч голови ОДА, до речі, був чи не довшим за виступ-звіт головного доповідача - директора обласного департаменту соціального захисту населення Вадима Боярського.

[embed]https://youtu.be/Rf6-AuirQn0[/embed]

Найвищий рівень середньої зарплати у січні-березні 2017 року, за його словами, спостерігали у працівників фінансової і страхової діяльності (6 662 грн), державного управління і оборони, обов’язкового соціального страхування (6 258 грн), оптової і роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (5 328 грн), промисловості (5 333 грн), транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності (5 150 грн),  сільського господарства, мисливства, лісового і рибного господарств (4 977 грн) і освіті (4 904 грн).

  • Найнижчий рівень середньої зарплати у працівників тимчасового розміщування харчування –  лише 3 229 грн, у працівників мистецтва, спорту, розваг і відпочинку – 3 332 гривень, - додає пан Боярський. – Причому найвищий розмір зарплати традиційно ми спостерігали у Тернополі - 5 198 грн, Тернопільському і Чортківському районах - 5 507 і 4 885 грн, відповідно.
  • 1111111
    1111111

До речі, найнижчий рівень оплати праці зафіксували у Підгаєцькому, Збаразькому, Заліщицькому районах – від 4 158 до 4 290 грн, що до середньо обласного показника складає від 85,5 до 88,2 %. Втім, Вадим Боярський наголосив на позитивних тенденціях, що нині існують на ринку праці.

[embed]https://youtu.be/YL4ufmyN_f0[/embed]

Утім, попри таку позитивну динаміку, зарплата жителя Чернівеччини у квітні все одно була на 8 гривень вищою за платню нашого земляка.

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео