Юля Вітюк

У Кременці – скандал через медичні послуги (відео)

IMG_5604

НСЗУ (Національна служба здоров‘я України) минулого року виділила Кременецькій опорній лікарні 2,1 млн гривень для лікування хворих з гострим інфарктом міокарда. У цей пакет увійшло і стентування, яке пацієнти мають отримувати безкоштовно. Однак, містом ширилася інформація, що людям доводиться за цю процедуру платити. Тому депутат Кременецької міськради Ярослав Ковальчук, який три десятки років пропрацював лікарем, вирішив з‘ясувати, чи дійсно це так.

– Маса людей, моїх виборців звернулися до мене з проблемою, з питанням: чому в нас, в нашій опорній лікарні Кременецькій стентування проходить платно? Люди розуміють, що держава задекларувала таке оперативне втручання, стентування, безплатним, закуплені стенти централізовано і в пакеті безоплатної медичної допомоги прописано, що це має бути до безплатно. На Кременеччині – це вартує досить великі гроші, порядку 36 тисяч. Ми всі розуміємо, що це за сума, навіть для людини, яка працює, не кажучи вже про пенсіонерів. На мою думку, це потрібно вирішити, – говорить Ярослав Ковальчук, депутат Кременецької міської ради (команда Чайківського «За майбутнє»).

Ярослав Ковальчук розповідає, запитавши про цю ситуацію в директора лікарні, отримав відповідь, що заклад не отримував безоплатні стенти, тому така послуга безоплатно і не надається.

Я хотів би сьогодні перед жителями громади відзвітувати, що в цьому напрямку мною зроблено депутатський запит до відповідних органів, до відділу охорони здоров’я, до депутатського обласного корпусу, чи надавалися такі безоплатні стенти сюди на Кременеччину, якщо надавались, то хто конкретно з людей отримав таку безоплатну допомогу, а якщо не надавались, то чому Кременеччина обділена, наголошує Ярослав Ковальчук.

Не оминув цього питання і депутат Тернопільської обласної ради Василь Хомінець. Він запевняє, причини відсутності безкоштовного стентування з’ясують.

В соціальних мережах Кременеччини постійно обговорюються місцеві проблеми, в тому числі проблеми Кременецької лікарні. Однією з таких проблем, яку порушив наш депутат міської ради пан Ярослав Ковальчук проблема стентування. Я вже і приватно з багатьма розмовляв, вона дороговартісна, і ми дізналися, що в свій час була державна програма по безкоштовному забезпеченні, тому цю і ряд інших проблем, як депутат від Кременецького округу, я почув цю проблему, збираюся її порушити на обласному рівні і беру під свій депутатський контроль, наголошує Василь Хомінець, депутат Тернопільської обласної ради (команда Чайківського «За майбутнє»).

Депутати запевняють, якщо в ході дослідження будуть виявленні порушення, звертатимуться до правоохоронних органів.

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео