У мережі опублікували карту колишнього Чортківського гетто

o_1d29mrgcl4jqsl31bp6eie15kg1k

Вчора весь світ вшановував пам'ять жертв Голокосту. Ця трагедія торкнулась і жителів Чорткова. Відомо, що у 1942-1943 роках у центральній частині міста функціонувало Чортківське гетто, у якому утримували майже вісім тисяч євреїв. У соцмережах опублікували, де саме знаходилось гетто. 

Про це на Facebook сторінці «Чортків туристичний» пише Оксана Свистун:

– Люди жили на обмеженій території в антисанітарних умовах, денний пайок хліба становив 100 г, їх змушували до фізично виснажливих робіт. Хто помер від виснаження, хтось був розстріляний, дві з половиною тисячі були спалені у таборі смерті в Белжеці. У вересні 1943 року Чортків був проголошений гітлерівцями як таки, що вільний від євреїв.

Втекти вдалося одиницям. Завдяки мужності та гуманності українців. Так, сім’я Аксенчуків врятувала трьох осіб та маленьку дівчинку Лолу. Згодом, ставши дорослою, Лола Рейн напише про свої переживання книгу «Схована дівчинка. Правдива історія Голокосту», а сім’ю Аксенчуків завдяки клопотанням Лоли наречуть Праведниками Народів Світу, пише «Чортків.city».

Ще одну маленьку дівчинку вдалося врятувати, переховуючи її у підвалі аптеки Носса, що на вулиці Бандери (колишня Міцкевича). Згодом її історія теж знайшла відображення у книзі «Донечка, про яку ми завжди мріяли: історія Марти».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео