Оксана Бучко

У Тернополі більше студентів зможуть розраховувати на стипендію

stypendiya

Порядок призначення та виплати стипендій змінюють у Кабміні. Так, повертають норму про кількість одержувачів, яка діяла до зменшення її урядом у 2021 році. Тож більша кількість тернопільських студентів можуть очікувати отримати грошову нагороду під час навчання.

У постанові Уряду від 2 грудня 2021 р. № 1256 йдеться про визначення кожного семестру вченою радою вузу ліміту стипендіатів, яким призначатиметься академічна стипендія. Цей показник встановлюється у відсотках (в діапазоні від 40 до 45%) фактичної кількості студентів денної форми навчання, які навчаються за державними (регіональними) замовленнями. Зниження норми до 35-40% скасували.

На socportal.info нагадують, що студенти ВНЗ, які навчаються на стипендії, отримують 1 300 гривень, підвищені стипендії становлять 1 600 гривень. Студенти коледжів отримують 980 гривень, підвищена стипендія - 1 250 гривень. Найменше отримують учні професійно-технічних училищ (ПТУ) - 490 гривень без можливості отримувати підвищену стипендію за хорошого навчання.

Академічна стипендія

Виплачується студентам, які успішно проходять атестацію за семестрами. Особливість винагороди полягає в тому, що студент отримує виплати лише за результатами проходження успішної сесії та протягом півроку. Якщо в один із семестрів студент не впорався зі здачею атестації, то виплату буде припинено. Або відновлено за умови успішного проходження атестації. Перші півроку академічну стипендію отримують усі студенти навчального закладу. Вона буває двох видів: звичайна та підвищена.

Звичайна

Виплачується студентам, які успішно пройшли атестацію на бал 4 та вище.

Підвищена

Передбачена за особливі досягнення у навчанні. На підвищену стипендію можуть претендувати студенти, які успішно пройшли атестацію на відмінно, активні студенти, які ведуть активну навчальну, творчу та наукову діяльність.

Соціальна стипендія

Має стабільний характер. Виплата не залежить від успішного проходження атестації та призначається на підставі законів, що встановлюють державні пільги та гарантії. Стипендія призначена для наступних категорій громадян:

-діти, які перебувають без батьків та опікуваних людей;

-студенти з малозабезпечених сімей;

-діти з фізичними обмеженими можливостями;

-студенти, які пропрацювали на шахтах у важких умовах терміном від 3 років;

-студенти, батьки яких є ветеранами війни або жертвами аварії у Чорнобилі;

-переселенці.

Президентська стипендія

Призначена для заохочення студентів, визнаних переможцями Всеукраїнських олімпіад та конкурсів. Розмір стипендії визначено залежно від рівня конкурсу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео