Віра Олександрович

Щось у лісі здохло: у Тернополі хочуть створити новий парк на 10 гектарів (фото)

«Щось у лісі здохло» - лише такий вислів приходить на думку, коли розумієш, що у Тернополі та ще й з ініціативи міської влади… хочуть створити новий парк. Причому у мікрорайоні, де взагалі немає великих рекреаційних зон.

Нагадаємо, у нас вже давно тривають протистояння з громадськими активістами, які виступають проти зменшення територій міських парків і скверів (про це «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.). Востаннє цю тему гостро піднімали під час візиту премєр-міністра України Володимира Гройсмана. Тоді засідання Асоціації міст України пікетували тернополяни, які виступають за порятунок парку «Національного відродження».

Пікет
Пікет

Проте вчора, 27 вересня, на сайті міської ради з’явився проект рішення «Про створення рекреаційної зони (парку) за адресою вул. Київська-Тарнавського». І подав цей документ на майбутню сесію не хтось інший, а саме начальник міського відділу земельних ресурсів Віктор Кібляр.

Кібляр2
Кібляр2

Депутатам запропонують, розглянувши звернення мешканців вулиць Київська, Тарнавського, Смакули, Володимира Великого і Курбаса, сформувати рекреаційну зону (парк) на земельній ділянці загальною площею до 10,5 га за адресою вул. Київська-Тарнавського.

У другому пункті – надання дозволу виконавчому комітету розробити детальний план території мікрорайону №14, що обмежений вул. Тарнавського, Володимира Великого, М. Липницького і Київською. Отже, йдеться про ту ділянку, яку колись тернополяни використовували як дачі.

Карта
Карта

До слова, забудовники давно намагалися викупити ті ділянки для масштабного будівництва багатоповерхівок (шмат з іншого боку дороги віддали в оренду, а точніше – під забудову, на 10 років ще при мерові Роману Заставному – прим.). Але тернополяни не здалися. Нещодавно вони оформили петицію щодо створення парку.

Так, Sergiy Smolyak на своїй сторінці у «Фейсбук» тоді написав (цитуємо): «…житловий масив «Сонячний» є найбільш густонаселеним районом Тернополя. А після запланованої забудови мікрорайону «Північний», ця частина міста стане ще більшим конгломератом зі щільною багатоповерховою забудовою і з гострим дефіцитом рекреаційних зон. Поки що у самому центрі цього конгломерату (вул. Київська – Тарнавського) розташовується прямокутний острівець дачних ділянок, який, за Генпланом, теж планують віддати під багатоповерхову забудову. Але значно доцільніше було б створити тут рекреаційну зону – парк для жителів оточуючих мікрорайонів…».

Снимок_a
Снимок_a

Отже, тепер залишилося дочекатися сесії і пересвідчитися у тому, чи думають про місто депутати. Коли відбудеться чергова – уже 28-ма сесія міської ради, поки що не відомо. Розпорядження про це ще немає, але у порядку денному може з’явитися чимало цікавих питань (читайте ТУТ і ТУТ прим.).

Фото автора, із відкритих джерел і зі сторінки Олега Різника у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео