Віра Олександрович

У Тернополі під час карантину подбають про самотніх, а також про медиків і комунальників (фото)

Спокій

Обмеження для звичайних громадян при пересуванні містом у Тернополі введуть із понеділка, 23 березня. За вихідні в оперативному штабі для боротьби із коронавірусом планують завершити всі підготовчі роботи.

Нагадаємо, на Тернопільщині надзвичайну ситуацію оголосили. Відтак обласний центр також сьогодні, 21 березня, вирішив ввести в дію жорсткі карантинні заходи.

3
3

- Проблема в тому, що виявлений хворий, а це ще вчора ввечері підтвердив 2-й аналіз, через специфіку своєї діяльності контактував із великою кількістю людей, - пояснює заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев. – Цей чоловік не виїздив за кордон. Ба більше, він навіть за межі області останнім часом не подорожував. У нього, окрім іншого, велика родина…

Фахівці нині з’ясовують, із цим контактував священик із Заліщиків. Усіх, хто був поруч із ним, - ізолювали. Саме через складність ситуації із заходами безпеки у Тернополі вирішили не зволікати. Оскільки роботу громадського транспорту у місті призупинять, то перевозитимуть тільки працівників, які в умовах надзвичайної ситуації повинні забезпечувати життєдіяльність міста. Йдеться про: медиків, працівників органів державної влади і місцевого самоврядування, комунальників, а також працівників підприємств, які забезпечують виробництво продуктів, аптечних закладів, Тернопільської дирекції «Укрпошта», працівників аварійних служб тощо.

- У всіх цих людей мають бути спеціальні перепустки. Поки ми це все належно не налагодимо, то всім варто мати із собою документи, що засвідчують особу, - наголошує начальник міського управління транспортних мереж і зв’язку Олег Вітрук.

Вітрук
Вітрук

Перевозитимуть вказаний перелік людей безкоштовно, але лише в захисних масках за такими маршрутами: - тролейбуси – №2, 5, 7, 8, 9, 10, 11; - автобуси - №1-А, 5А, 6, 8, 23, 25, 35.

Окрім того, частину медиків із районів довозитимуть спецрейсами.

- Ми дуже вдячні, що місцеві підприємці вже відгукнулися і надають посильну допомогу, - каже міський голова Сергій Надал. – Вже є такі, хто обіцяє забезпечувати медиків харчуванням. Окрім того, готель «Тернопіль» дозволив у себе оселити медиків на час надзвичайної ситуації. Будемо вдячні за будь-яку допомогу.

Шевчук
Шевчук

На в’їздах у Тернопіль дійсно створять санітарно-контрольні пости. Там будуть проводити температурний скринінг, огляд водіїв і пасажирів, надаватимуть поради, а за необхідності - спрямовуватимуть у лікарні. Наразі йдеться про 10 таких пунктів, повідомив начальник обласного управління патрульної поліції Богдан Шевчук.

- Ми просимо усіх громадян обмежити пересування навіть приватним транспортом, - наголошує він. – пропускати будуть насамперед транспорт, яким їхатимуть лікарі та інші фахівці із визначеного списку. Окрім того, йдеться про транспорт, який доставлятиме, наприклад, продукти. Очевидно, пропускатимемо і транзитний транспорт, якщо він виконуватиме подібні перевезення в інші області. Із часом ми це все належно налагодимо.

Сулима
Сулима

До речі, працівників поліції і військових у Тернополі – обмежена кількість, тому деякі об’їзні шляхи, наприклад, через сусідні Байківці, планують перекрити блоками або навіть перекопати.

Виявилося, що у місті є 500 людей похилого віку, які не мають родичів і потребують допомоги соціальних працівників. Наразі таких фахівців - лише 53. Саме вони доставлятимуть харчі і ліки вказаним потребуючим особам, які не зможуть виходити з дому самотужки.

- Така ж допомога буде потрібна людям із інвалідністю, - додає начальник міського управління соціального захисту населення Володимир Сулима. – Дехто із них пересувається на візках, тому також не зможе себе забезпечити найнеобхіднішим. Вочевидь, доведеться підключати волонтерів.

Ярмоленко
Ярмоленко

Нагадаємо, базами для прийому хворих на коронавірусну інфекцію визначили міську дитячу лікарню і лікарню швидкої допомоги. Підключатимуть до них, за необхідності, також районну лікарню. Обсервацію для тих, хто контактував із інфікованими облаштують у лікарні №3. Натомість міська лікарня №2 працюватиме у штатному режимі.

Довідка. Сторінку Тернопільський штаб боротьби з коронавірусом створили з метою: - оперативного інформування щодо ситуації із захворюваністю на коронавірус в Україна та у Тернополі; - інформування про рішення оперативного штабу Тернополя щодо коронавірусу (у т. ч. про обмежувальні заходи, заборони, карантини тощо); - реагування на оперативні ситуації, які виникають у місті; - надання консультацій щодо дій різним групам населення у разі підозри захворювання на коронавірус; - роз'яснень актуальних питань.

Фото із трансляції засідання на сторінці Тернопільський штаб боротьби з коронавірусом

Вибір читачів за тиждень

Відео