Олена Чепіль

Треба мати напоготові «тривожну валізу»: тернопільські рятувальники розповіли, як діяти у разі війни

Тернопільські рятувальники готові реагувати на надзвичайні ситуації техногенного, природного та воєнного характеру.

У Тернополі відбулась прес-конференція «Цивільний захист і безпека тернополян у надзвичайних ситуаціях, пов’язаних з агресією Російської Федерації», на якій тернопільські рятувальники розповіли про дії у разі наступу агресора.

- Хочу запевнити, що рятувальники готові реагувати на надзвичайні ситуації техногенного, природного та воєнного характеру. Ми будемо перебувати на службі 24 години на добу, як і було до того. Щодо рятувальників Тернопільщини, то в нас достатня кількість і особового складу, і техніки, аби надавати допомогу людям. Щодобово на чергування заступає орієнтовно 200 рятувальників, якщо буде потреба – ця кількість збільшиться, – розповідає пресофіцерка у Тернопільській області Ірина Крупа. 

Що робити, якщо лунає сирена?

Якщо звук сирени лунає протягом 3-5 хвилин, не варто кудись бігти й панікувати. Потрібно увімкнути телевізор чи радіо, адже у ЗМІ можуть сказати залишатися вдома, наприклад, чи укритися в найпростіших укриттях (підвали) чи навіть підготуватись до евакуації. Також необхідно перекрити водо- та газопостачання. У Тернополі знаходиться 92 захисні споруди та 149 найпростіших укриттів, які позначені на інтерактивній карті цивільного захисту.

Для того, аби громадяни були готовими до схожих ситуацій необхідно мати напоготові «тривожну валізу», у якості якої варто використовувати міцний рюкзак.

Що необхідно для базового набору для «тривожної валізи»?

- Рекомендуємо усім заздалегідь подбати про те, щоб ви мали достатній запас продуктів харчування, необхідні ліки, одяг. Якби, не дай Боже, відключили електропостачання, інтернет, засоби зв’язку, подбайте, щоб у вас були ліхтарики, заряджені павербанки, радіоприймачі, щоб ви могли отримати сигнал «Увага всім!». Після того, як ви цей сигнал отримаєте, що робити далі: можуть сказати залишатися вдома, укритися в найпростіших укриттях чи підготуватися до евакуації.

- Копії важливих документів в друкованому та електронному виді (паспортів, автомобільних прав, документів, що доводять ваші права на нерухомість, автомобіль і т.д.) у водонепроникній упаковці. Бажано покласти з документами фотографії рідних і близьких.

- Кредитні карти і готівка.

- Дублікати ключів від будинку та авто.

- Карта місцевості. Доведіть до відома всіх членів сім’ї спосіб екстреного зв’язку і місце зустрічі.

- Пристрої зв’язку й доступу до інформації. Це може бути невеликий радіоприймач з можливістю прийому УКВ/FM діапазону. Запасні батарейки для приймача. Можна взяти недорогий мобільний телефон із зарядним пристроєм.

- Ліхтарик (бажано світлодіодний), а краще кілька, із запасними батарейками.

- Компас і годинник. Купуйте водонепроникні.

- Мультитул – багатофункціональний інструмент. Зазвичай він виглядає, як складні пасатижі, в ручках якого заховані додаткові інструменти.

- Ніж і сокирка.

- Сигнальні засоби (свисток, фальшфеєр).

- Пакети для сміття місткістю 120 л. Штук п’ять. Із них можна змайструвати тент.

- Рулон широкого скотчу.

- Шнур синтетичний, діаметр – 4-5 мм, довжина – 20 м.

- Блокнот і олівець.

- Нитки й голки.

- Аптечка:

- Одяг: спідня білизна (2 комплекти), шкарпетки бавовняні (2 пари), запасні штани, сорочка або кофта, плащ-дощовик, в’язана шапочка, рукавиці, шарф. Надійне і зручне взуття.

- Невеликий намет, карімат, спальник (не обов’язкові, але бажані: без них об’єм рюкзака становитиме не більше 30 літрів).

- Гігієнічні засоби: зубна щітка і паста, невеликий шматок мила, рушник, туалетний папір, кілька упаковок сухих серветок, кілька носових хусток, вологі серветки. Жінкам – засоби особистої гігієни.

- Речі для дітей.

- Посуд: казанок, фляга, ложка, кружка (краще металева, 0,5 л), розкладна склянка.

- Сірники (краще туристичні). Запальничка.

- Питна вода на 1-2 дні, яку потрібно періодично оновлювати.

- Продукти:

- Горілка або медичний спирт.

Нагадаємо, сьогодні вранці, 24 лютого, Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців і заявив про введення по всій Україні воєнного стану

Крім того, за рішенням штабу оборони, у області призупинена робота шкіл, дитсадків та транспорту.

Вибір читачів за тиждень

Відео