Орест Сарматський

У Тернополі в музеї нині витає дух святої Покрови та козацтва (фото)

У день Покрови Пресвятої Богородиці, коли відзначається свято українського козацтва, у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї можна побачити низку цікавих експонатів та матеріалів, що стосуються цих двох дат.

IMG_6159 (Copy)
IMG_6159 (Copy)

Як розповіла науковий співробітник відділу стародавньої історії музею Оксана Зборівська, сьогоднішнє свято прославляє заслуги козацтва в утвердженні української державності та його внесок в історію нашої країни.

IMG_6161 (Copy)
IMG_6161 (Copy)

IMG_6153 (Copy)
IMG_6153 (Copy)

- Саме в цей день запорожці проводили загальновійськову Раду, де переобирали кошового отамана і старшину. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою. Та є ще одна народна легенда про заступництво Богородиці, яке відбулося на теренах нашого краю. Так, у липні 1675 року, під час польсько-турецької війни османський загін намагався взяти штурмом монастирські укріплення у Почаєві. Та згідно давнього переказу, коли сили захисників були майже вичерпані і нещадний ворог ось-ось мав зламати спротив оборонців, над монастирем з’явилася Богородиця в блискучому сяйві, оточена ангелами з оголеними мечами. Ворожі стріли, послані на це небесне видіння, повертались, як бумеранг, убиваючи того, хто їх випускав. Перелякані турки і татари панічно, -  розповіла музейниця...

IMG_6152 (Copy)
IMG_6152 (Copy)

IMG_6147 (Copy)
IMG_6147 (Copy)

Як доказ про існування цієї легенди у фондах музею зберігається цікавий експонат – гравюра «Чудесное избавление Почаевской обители отъ нашествия турок въ 1675 году». Особливе пошанування Покрови Богородиці збереглося і в часи, коли козацтво створило свою державу – Гетьманщину, у XVII – XVIII ст. зароджується новий вид архітектури – «козацьке бароко». Тоді ж виникає і новий тип ікони – «Козацька покрова». На ній під покровом-омофором Богородиці іконописці розміщують українських ієрархів, гетьманів, старшину та козаків.

IMG_6146 (Copy)
IMG_6146 (Copy)

У залі стародавньої історії музею експонується двобічний феретрон «Покрова», – «Святий Миколай». Він датується 1776 роком, автором є Н. Горач. Дивлячись на дану ікону, бачимо як під омофором Матері Божої з правої сторони зображені король Речі Посполитої Сигізмунд III і Королевич Владислав. З лівої сторони зображено високе духовенство тогочасної церкви. Всіх їх іконописець ввіряє опіці та заступництву Пресвятій Богородиці.

IMG_6145 (Copy)
IMG_6145 (Copy)

IMG_6144 (Copy)
IMG_6144 (Copy)

Феретрон потрапив до музейної збірки у 1986 році. Протягом 1990 – 1991 років перебував на реставрації в Києві.

IMG_6143 (Copy)
IMG_6143 (Copy)

IMG_6142 (Copy)
IMG_6142 (Copy)

IMG_6138 (Copy)
IMG_6138 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео