Віра Олександрович

У Тернополі за порушення карантину оштрафували ресторан і молодіжні компанії (фото)

Осадца

Значна кількість приватного транспорту на дорогах Тернополя, а також відсутність масок у більшості пішоходів дуже хвилює правоохоронців. Проте штрафують вони лише злісних порушників, зокрема, на щойно відкритих ринках.

Про це йшлося під час засідання оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації вчора, 21 травня (також читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.). Правоохоронці були із Ситуаційним центром на відеозв’язку.

Штаб3
Штаб3

- Потік людей значно збільшився, причому все більше пішоходів ходять без масок, - визнає начальник міського відділу поліції Сергій Осадца. – Це для нас – тривожна ситуація. Окрім того, почали працювати літні майданчики закладів громадського харчування. Багато порушень. Зокрема, ми вже склали протокол на один заклад, що на бульварі Тараса Шевченка (назву правоохоронець не вказав – прим.).

За його словами, у ресторанах і кафе, вочевидь, не всі зрозуміли вимоги, введені до діяльності відкритих майданчиків. Тому поліцейські посилять роз’яснювальну роботу.

- Окрім того, на ринку був неприємний інцидент, - додає пан Осадца. – Один із підприємців почав працювати без захисного екрану, причому сперечався і з поліцейськими, і з працівниками Держпродспоживслужби. Загалом найбільше різних негараздів ми помітили на Центральному ринку.

Якщо загальну криміногенну ситуація у Тернополі правоохоронець оцінив як задовільну, то серйозну проблему, на його думку, почали створювати затори на дорогах міста, адже побільшало приватного транспорту. Тим паче, вже виїхали майже всі тролейбуси і автобуси, а це може створити додаткові незручності.

Шевчук
Шевчук

- Загалом від початку протиепідемічних заходів на Тернопільщині склали 64 протоколи про порушення, - додає начальник обласного управління патрульної поліції Богдан Шевчук. – Причому 31 матеріал склали патрульні. Три останніх випадки стосувалися молодіжних компаній. Причетні вживали наркотичні речовини або алкоголь, створювали заборонене скупчення, були без засобів захисту.

Чергування на контрольно-пропускних пунктах (КПП), що тепер діють на в’їздах до ринків,  було спокійним. Правоохоронці, за словами пана Шевчука, працювали у звичному режимі (із 4-ї ранку до 8-ї – прим.) і жодного підприємця із підвищеною температурою не виявили. Температурний скринінг у громадян також відбувався без ексцесів.

- Натомість під час чергування у парках і скверах ми також зауважили чимало тернополян без масок, - продовжує Богдан Шевчук. – Окрім того, просив би поновити розмітку на дорогах, де курсує громадський транспорт, щоб наші працівники могли навести лад із неправильно припаркованими автомобілями тощо.

Гавришків
Гавришків

На складнощі у роботі нарікав і начальник міського управління Держпродспоживслужби Іван Гавришків. Мовляв, його підлеглих часто ображають під час рейдів або перевірок.

- Насамперед ми зосередилися на ринках. Чергування там є постійним, - каже він. – Помітили, що відвідувачі часто ігнорують вимоги Кабміну. Окрім того, працівники у закладах громадського харчування, що теж перебувають під пильним контролем, знають про те, як треба поводитися, а клієнти – ні. Причому трапляється, що наші зауваження сприймають неадекватно, реагують з образами.

Графіка2
Графіка2

Що цікаво, у Кабміні щодо носіння масок змінили формулювання «у громадських місцях». Тепер фраза звучить так: «у громадських будинках і спорудах, громадському транспорті». Цитуємо: «…на період дії карантину забороняється: 1) перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, у тому числі виготовлених самостійно…». Тобто про носіння масок просто на вулиці уже не йдеться. Тому ставлення поліцейських до звичайних пішоходів мало б змінитися.

Графіка - з сайту Кабміну, фото - з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео