Орест Сарматський

Україна може залишитися без молока власного виробництва — думка (Агроновини)

молоко

Станом на 1 вересня 2019 р. приріст імпорту вершкового масла склав 33%, твердого сиру — 77%, цільномолочної продукції — 42%. Про це повідомила віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк.

 - Україна стрімко перетворюється з експортера молочної продукції на імпортера. В 2018 р. ми були у топ-5 експортерів масла, а станом на 1 вересня 2019 р. ми вже не експортуємо його, а імпортуємо. І до кінця року українці відучують ще більший дефіцит вітчизняної молочної продукції, а кожна друга-третя пачка вершкового масла на поличці магазинів може бути імпортною, — зазначила вона.

Збільшення імпорту відбувається через скорочення поголів’я ВРХ, і як наслідок — браку вітчизняної сировини.

- Якщо ця геометрична прогресія збережеться, ми не просто залишимося без українського молока, а й втратимо галузь, що є ключовим генератором робочих місць та податкових відрахувань до бюджету, — підкреслила Ганна Лавренюк.

За її словами, ситуація, яка склалася в молочному скотарстві, безпосередньо впливає на переробку. Так, за перше півріччя 2019 р. переробники недорахувались понад 900 т молока щодоби, які мали забезпечити Україну вітчизняними молочними продуктами, або в перерахунку на переробні потужності — сировину втратили як мінімум два потужних молокопереробних заводи.

За прогнозами Спілки молочних підприємств, до кінця року імпорт молочної продукції тільки наростатиме, зокрема буде імпортовано 20 тис тонн сирів.

Окрім того, що українці можуть залишитись без вітчизняного молока, ми ризикуємо ще і втратити близько 3,6 млрд грн податкових відрахувань в бюджет та 12% робочих місць в аграрному секторі, які дає молочне скотарство.

За словами директора СПОП «Відродження» Тетяни Ляшенко, саме відрахування з молочно-товарних ферм ставлять основу бюджетів сільських громад:

- У структурі нашої групи компаній є дві ферми по 500 голів ВРХ.  Фонд оплати праці на кожній — близько 9 млн грн — це податки, відрахування,  ПДФО, військовий збір, та ін. Тобто це кошти, які йдуть безпосередньо у сільський бюджет і спрямовуються на утримання інфраструктури та  розвиток села. Як ви думаєте, які наслідки будуть для громади, якщо обставини нас змусять закрити молочну ферму?, — зазначила Тетяна Ляшенко.

В Україні почала дорожчати цибуля

Якщо ще на попередньому тижні ціни на цибулю в Україні залишалися відносно стабільними, то вже з початку поточного вони знову почали активно рости. Повідомляє EastFruit.

При цьому більшість місцевих господарств вже завершили збиральні роботи, в результаті чого пропозиція даної продукції з поля різко скоротилося. Згідно з даними щоденного моніторингу проекту, тільки з початку тижня продукція високої якості подорожчала в середньому на 22%. Зокрема, якщо ще минулого тижня ціни в даному сегменті стартували від 4,50 грн/кг ($0,18/кг), то сьогодні за такою ціною готові працювати лише ті фермери, які не мають обладнаних сховищ.

У той же час господарства, що мають в своєму розпорядженні обладнані сховища, на сьогоднішній день вже продають цибулю по 5-6 грн/кг ($0,20-0,24/кг). Підвищувати ціни фермерам дозволяє активний попит на внутрішньому ринку, адже оптові компанії продовжують скуповувати цибулю для закладки на зберігання.

Також зазначається, що незважаючи на підвищення цін в даному сегменті, наразі ріпчаста цибуля в Україні коштує в середньому на 30% дешевше, ніж в аналогічний період минулого року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео