В Козові встановили вітраж маловідомому священику-мученику (відео)

MVI_1140.00_01_13_07.Still001

На Тернопільщині з ініціативи спільноти парафії Успіння Пресвятої Богодродиці, що у смт. Козова за підтримки Капеланської служби «Правого сектору» розпочалася акція «Вшануй знаменитого незнаного брата».

Саме у храмі Успіння Пресвятої Богодродиці сьогодні, 7 травня, владика кир Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько – Зборівської архиєпархії  УГКЦ та спільнота парафії відправили подячну Літургію та освятили встановлений вітраж з зображенням о. Івана Кипріяна – мученика Української Греко-Католицької Церкви. А поряд з вітражем було освячено фреску слуги Божого Йосифа Грицая – священика розіп’ятого на дверях камери у тернопільській тюрмі.

Будучи на сході, бачачи ті події, які відбуваються, мене зацікавила доля капеланів УГА, січових стрільців, бо там також капеланська служба була розвинута. Я зараз якраз працюю над книжкою, щоб долі їхні скласти в одну. Деякі мене дуже зацікавили, а особливо отець Іван Кипріян, - поділився капелан з Козови Михайло Забанджала.

Маловідомий широкому загалу священик з Немирова Львівської області Іван Кипріян мало чим відрізнявся від отців УГКЦ свого часу. На початку ХХ століття отець вірно служив Богу, а також своєму знедоленому народу.

Він перебуваючи у 1936 році, в концтаборі на Сибірі мав особливу любов, був педагогом вродженим від Бога, хотів донести тим діткам, про яких він знав, що вони приречені, йдуть на страту, донести тепло, любов, усіх потішити... він пробрався до них у таку клітку, де їх отримували, зробив з цукру ангела і з тим ангеликом прийшов, але почалася хуртовина, і лише за чотири дні ті конвоїри змогли до них прийти та побачили таку картину, яка десь розтопила мабуть найчерствіше серце. Вони побачили отця, який був поруч з дітьми, вони були задубілі і в одній руці отець тримав долоню дитини, а в другійтого ангела з цукру, - розповів отець Василь Баглей.

До встановлення оновлень у храмі також долучився меценат Іван Чайківський, за що єпархія оголосила чоловіку подяку.

Ми цій громаді допомагаємо вже не перший раз. На кожен поклик тих отців, які тут служать, з особливим натхненням, з особливою енергією ми стараємося докладатися, - прокоментував Іван Чайківський...

[embed]https://youtu.be/ekUsFiOcjw0[/embed]

Відео: Богдан КОЛЕСОВ

Вибір читачів за тиждень

Відео