Віра Олександрович

Варто знати: у 39-ти лікарнях Тернопільщини пацієнтів з травмами повинні обслуговувати безоплатно

Ожеледиця

Ускладнення погодних умов на території Тернопільщини прогнозують метеорологи. Вони очікують ожеледицю і хуртовину.

Власне, ІІ-й рівень небезпеки, тобто «помаранчевий» свідчить не лише про посилення вітру.  Вочевидь, буде доволі слизько, а це означає, що краянам загрожують травми. Яка ж медична допомога має бути безоплатною у таких випадках? Роз’яснення дали у Пресслужбі МОЗ України.

- Взимку є висока ймовірність травмування через ожеледицю або захоплення зимовими видами активного дозвілля, - кажуть фахівці. - Що ж тоді робити? Якщо є інтенсивний біль, набряк, деформація частини тіла, головний біль, порушення координації та інші неприємні відчуття, потрібно телефонувати в екстрену допомогу за номером 103 і описати диспетчеру симптоми та стан. Фахівець надасть інформацію про першу допомогу, яку слід надати, а також повідомить адресу найближчої лікарні, де є травмпункт. 

Якщо постраждалий - у невідкладному стані та не може самостійно дістатися до лікарні, диспетчер повинен направити машину екстреної допомоги. Бригада медиків оцінить стан пацієнта, встановить попередній діагноз і транспортує його, за потреби, до медзакладу.

- Незалежно від того, потребує людина з травмою госпіталізації чи ні, швидка має доправити її у заклад, що має контракт із НСЗУ, - наголошують у МОЗі. - У такому закладі пацієнт має отримати всю необхідну медичну допомогу безоплатно. 

Про що саме йдеться? Ось про такий перелік послуг: - огляд і консультація лікаря; - безоплатна діагностика, у т. ч. - рентгенологічні, ендоскопічні, ультразвукові та функціональні дослідження; - виконання лікарями вузької спеціалізації - такими, як хірург чи ортопед-травматолог, лікувальних процедур або хірургічних втручань.

- Лікар після огляду і надання меддопомоги або призначить госпіталізацію, або надасть рекомендації щодо подальшого лікування чи реабілітації, - уточнюють у МОЗі. - Також лікар має одразу виписати направлення на обстеження чи консультації. Він може створити електронне направлення на групу послуг. Пацієнту з травмою не потрібно кожного разу йти за новим направленням, наприклад, для перев’язки.

Якщо ж людина з травмою потребує госпіталізації, перебування у стаціонарі та харчування також мають бути безоплатні для пацієнтів, наголосили у МОЗі. Адже лікарні, які мають контракт із НСЗУ за пакетами «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без хірургічних втручань» або «Хірургічні операції дорослим і дітям у стаціонарних умовах» (наразі на Тернопільщині таких - аж 39 – прим.) мають надавати пацієнту безоплатно: - інструментальні та лабораторні обстеження; - медичну допомогу для полегшення, зняття чи усунення симптомів і проявів травматичного пошкодження; - знеболення та медикаментозну терапію; - хірургічні операції із забезпеченням анестезії; - післяопераційний моніторинг, знеболення і подальшу медикаментозну терапію; - цілодобовий лікарський та медсестринський догляд; - реабілітацію в гострому періоді.

- Програма медичних гарантій визначає чіткий перелік і обсяг медичних послуг і лікарських засобів, оплата яких гарантується за рахунок коштів Державного бюджету України, - зауважують у МОЗі. - Якщо ж у закладі, що має договір із НСЗУ, відмовляють у медичних послугах або вимагають гроші за те, за що заплатила. Тоді можна подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ у розділі «Громадянам». Оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 підкажуть, як правильно подати скаргу у разі необхідності. 

До речі, «Терен» докладно писав про те, як вберегтися від травмпункту. Можете скористатися порадами медика з Тернопільщини.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео