Оксана Бучко

Відновне правосуддя: ефективна комунікація ключових учасників проекту на Тернопільщині

1507538172(1)

Про активізацію участі ювенальних прокурорів у реалізації пілотного проекту з відновного правосуддя, про необхідність тісної взаємодії з психологами проекту та працівниками системи безоплатної правової допомоги, про потребу в інформуванні суддів говорили в прокуратурі краю.

Зустрічі в рамках реалізації проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на Тернопільщині відбуваються постійно, адже це важливий напрям діяльності як системи безоплатної правової допомоги, так і прокуратури. Така координація зусиль лише сприяє ефективності захисту прав людини. Перший заступник керівника Тернопільської обласної прокуратури Олександр Божко, директор Регіонального центру Ірина Хондогій та в.о. керівника ювенальної служби обласної прокуратури Ростислав Зіновчук обговорили подальші кроки з реалізації проекту. Мова йшла про проведення постійних навчань серед ювенальних прокурорів, в тому числі з ефективної комунікації із сторонами провадження з питань участі у проекті, а також специфіки спілкування з неповнолітніми учасниками кримінального провадження. Учасники заходу не оминули увагою і створення за моделлю «Барнахус» центру для дітей, які постраждали від насильства чи стали його свідками. Тобто в одному місці надаватимуть одночасно психологічну, правову та медичну допомоги дітям.

Довідково:

Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги.

Нагадаємо, що «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» застосовується за чотирьох умов: - є потерпіла сторона - фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди; - неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин; - неповнолітній визнає факт вчинення ним кримінального правопорушення; - і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у Програмі.

Участь неповнолітнього у відновному правосудді - це шанс не стати засудженим в юному віці, виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних проступків і правопорушень.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео