Відпустки для батьків на період карантину

59fab1dcb5daf4825cb87dd5a69f5e5e

Згідно рішення Уряду у всіх закладах освіти запроваджується карантин з 12 березня до 3 квітня 2020 року.

У працюючих батьків дошкільнят і школярів виникла ще одна проблем: з ким залишити дітей вдома? Один із варіантів – взяти відпустку на роботі. Про особливості надання таких відпусток читайте далі.

  • Чи мають батьки право піти у відпустку на період карантину?

Так, згідно Закону України «Про відпустки» матері чи батьку дитини за їх бажанням обов’язково надається відпустка для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території. Зверніть увагу, що така відпустка не надається батькам дітей, які старші 14 років.

  • ◾️Чи оплачується така відпустка?

Ні, відпустка на період карантину надається без збереження за працівником заробітної плати. Одночасно пам’ятайте, що жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, одинокій матері чи батьку дитини надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів.

  • Як отримати відпустку на період карантину?

Працівник повинен подати роботодавцю заяву на відпустку, до якої потрібно додати підтвердження запровадження карантину (це може бути рішення місцевих рад, довідки з навчальних закладів або копії наказів про призупинення навчального процесу) та свідоцтво про народження дитини. Якщо це зроблено, роботодавець зобов’язаний надати працівнику відпустку та видати про це кадровий наказ.

Знайте свої права та уміло ними користуйтеся!

Ольга Боднар адвокат, керуюча АО «Твій адвокат», тел. 380673513500

Вибір читачів за тиждень

Відео