Військові із зони АТО проігнорували експрес-тестування (відео)

Сьогодні у приміщенні Тернопільського міського комунального закладу "Центр первинної медико-санітарної допомоги" проводилось тестування на гепатит С військовослужбовцям, демобілізованим із зони АТО. Для них обстеження проводилось безкоштовно.

«Терен» поспілкувався з головою Тернопільської обласної громадської організації хворих вірусним гепатитом С “Іскра Надії” Олегом Мартинюком.

- Пане Олеже, сьогодні відбувалось обстеження військовослужбовців. Скільки чоловіків прийшло?
- Ми запрошували для обстеження усіх демобілізованих Збройних Сил, Національної гвардії, територіальних та добровольчих батальйонів. Було розіслано оголошення, були розіслані запрошення через лікарів сімейної медицини і, на, превеликий жаль, з усіх демобілізованих бійців Тернопільщини, яких більше сотні, сьогодні з’явились лише 13 чоловік - десять осіб з Тернополя, троє з Збаража і один зі Зборова. Це дуже мало… Я вважаю, що особи, які перебували в зоні бойових дій і, більше того, мали поранення, які мали контакт в операційних, стоматологів чи будь-де, - це вже є ризик зараження вірусним гепатитом. І тому ми сподівались, що буде більше людей, я хвилювався, щоб нам тестів вистачило, але… от така картина є. Ми не запрошували пересічних громадян, оскільки це тестування проводилось в рамках програми спільно із Альянсом ВІЛ та СНІДу. Це було визначено чітко, що мали бути демобілізовані бійці з АТО.
- Що виявили?
- Слава Богу, з 13 осіб усі здорові, відсутній вірусний гепатит.
- Куди в першу чергу може звернутись боєць АТО, який бажає провести обстеження?
- Це, що ми проводимо сьогодні, - це експрес-тестування, тобто це швидке тестування на наявність антитіл. Це тестування не є діагнозом, це є підозра на те, що людина носить в собі вірусний гепатит C. Особи, які демобілізувались, особи, які мали стосунок з відкритою кров’ю - єдиний та головний спосіб зараження гепатиту C, він навіть небезпечніший за ВІЛ та СНІД, оскільки вірус гепатиту може бути життєздатний на протязі 2-х місяців у засохлій плямі. Якщо є такі небезпеки, можна звернутись до нас в організацію "Іскра надії", ми знаходимось на бульварі Шевченка 23 і ми вишукаємо можливість пройти експрес-тест. А можна звернутись в інфекційне відділення швидкої допомоги. Інший варіант - звернутись до сімейного лікаря, сімейний лікар знає весь алгоритм дії людини, яка звернулась з такою потребою. 
- Хто може допомогти громадській організації здійснювати такі ініціативи?
- Громадська організація за своїм визначенням не є прибутковою і не може заробляти кошти. Ми створювали організацію під проблему, під хворобу. Намагались та намагаємось якимось чином задіяти бізнесменів, які розуміють, що таке проблема та хвороба. Ми кажемо: "Якщо ви вважаєте за потрібне, - поможіть".


Оксана СЛОБОДЯН.

Вибір читачів за тиждень

Відео