Віра Олександрович

Володимир Труш може вдруге подати в суд на Тернопільську обласну раду (фото, відео)

Президія2

Голова обласної держадміністрації Володимир Труш подав до суду на Тернопільську обласну раду і може це зробити вдруге. В обох випадках «винні» зміни до бюджету краю на 2020 рік.

Річ у тім, що в найвищому представницькому органі Тернопільщини вважають, що в силі «перекроювати» кошторис, як заманеться, аби вказати всі нагальні потреби відразу. Натомість в обласній держадміністрації впевнені – виконувати незбалансований бюджет не можна, бо це суперечить закону. Тобто у кожного – своя правда, а від цих «розбірок» можуть постраждати насамперед медики і освітяни.

Президія4
Президія4

Нагадаємо, 5-те засідання 14-ї сесії Тернопільської обласної ради відбулося вчора, 11 серпня. Депутати встигли посваритися і подискутувати. На цьому тлі прийняти вдалося не так уже й багато питань. До речі, у порядку денному відразу було 2 суто політичних пункти: «Про ситуацію, що склалася у Тернопільській області у зв’язку із зарахуванням Тернополя до «червоної» зони за рівнем поширення епідемічної небезпеки COVID-19», а також – «Про суспільно-політичну ситуацію, зумовлену діяльністю Кабінету Міністрів та інших органів центральної влади в умовах оголошеного карантину». Їх, по суті, навіть не обговорювали. Хоча цих тем депутати постійно торкалися у виступах із трибуни, а також у фразах, озвучених «з мотивів».

Сесія3
Сесія3

Ніхто у залі не сумнівався - набагато важливіше терміново ухвалити зміни до обласного бюджету-2020, адже варіант прийнятий на попередньому засіданні, в ОДА підписувати і виконувати відмовилися. Ба більше, 10 серпня Володимир Труш подав до суду на Тернопільську обласну раду за рішення, прийняте 6 липня. І жодна копійка з того часу не пішла на покриття потреб краю, в тому числі – бюджетної сфери.

Після тривалого обговорення і гарячих дискусій на сесії 33-ма голосам «за» зміни ухвалили.

- Тут врахували пропозиції постійної комісії з питань бюджету обласної ради і депутатів, - пояснював голова облради Віктор Овчарук. – Ми маємо право робити перерозподіл. Ці кошти будуть спрямовані на вирішення нагальних питань у різних галузях життєдіяльності краю…

Нарада2
Нарада2

Отже, додаткове фінансування передбачили, зокрема, на потреби медицини, адже вони є наразі першочерговими на тлі пандемії. Серед іншого, 1 100 000 грн спрямували на придбання і встановлення системи забезпечення киснем для надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Ще 4 000 000 отримають у Тернопільському обласному клінічному онкологічному диспансері та 400 000 грн надійде на медичне забезпечення хворих, які перенесли трансплантацію органів. Ці суми частково взяли із перевиконання плану у 2019 році, а також зняли із деяких місцевих програм. Депутат Степан Барна нагадав і про резервний фонд, який також можна було б задіяти. Тобто, на думку більшості політиків, вони зробили все добре, але ОДА «впирається».

Лише заступник голови облради Любомир Крупа припустив, що і це рішення може чекати доля попереднього – блокування і черговий позов до суду. Схоже, до того і йде. Уже на сесії директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк засумнівався у деяких статтях витрат, запропонованих депутатами. Неоднозначні заяви робив і Володимир Труш. Натомість ввечері на сторінці ОДА у соціальній мережі «Фейсбук» оприлюднили два цікавих коментарі цих чиновників.

За їхніми словами, депутати у змінах до кошторису 6 липня передбачали видатки на суму, що значно перевищує наявні доходи. Це було неможливо виконати, тому і з’явився позов до суду. Тепер депутати знову прийняли зміни до бюджету зі значним «розривом».

- Доходи і видатки обласного бюджету не співпадатимуть більш як на 30 мільйонів, - каже пан Скибиляк. – Щоправда, нам ще не подали остаточний варіант рішення. Як будемо його мати, то все проаналізуємо…

Нарада3
Нарада3

Тож можемо констатувати, що конфлікт між виконавчою і представницькою гілками влади на Тернопіллі лише поглиблюється. І якщо 11 серпня голосів за висловлення недовіри Володимиру Трушу ще не вистачило (23 «за» - прим.), то наступного разу все може кардинально змінитися. Гроші медикам, освітянам, соціальній сфері тощо потрібні негайно, а натомість їх можуть знову «заморозити».

Фото з трансляції засідання на сайті обласної ради,  відео - зі сторінки ОДА у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео