Віра Олександрович

Тернопільщина: чому Володимира Богайчука змусили спітніти, а Михайла Джуса – переживати (фото, відео)

Президія

Політика – політикою, а про господарські питання у Тернопільській обласній раді також не забувають. Низку важливих рішень ухвалили і 27 грудня.

Насамперед, депутати на 7-му засіданні 12-ї сесії прийняли зміни до обласного бюджету на 2019 рік. При цьому врахували пропозиції бюджетної комісії і внесли прохання депутата Степана Барни щодо пропорційного розподілу коштів медичної субвенції між районами краю. Адже виявилося, що деякі опинилися серед «обраних», а тому отримали значно вищі суми на виплату зарплат лікарям, щоб закінчити 2019-й без боргів.

Депутати8
Депутати8

Також на сесії заслухали інформацію начальника управління охорони здоров’я Тернопільської обласної держадміністрації (ОДА) Володимира Богайчука про роботу управління у 2019 році і проблемні питання утримання галузевих об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільщини, а також фінансування галузі до кінця 2019 року. Правду кажучи, чиновнику було несолодко. Він довго відповідав на запитання, адже в умовах реформи медична галузь зазнала багатьох змін, а впоратися із ними під силу нині не всім.

Депутати6
Депутати6

Найбільше переживали політики про те, що буде із районними лікарнями та іншими медзакладами після 1 квітня. Як би там не було, але звіт Володимира Богайчука врешті взяли «до відома». Натомість інформацію начальника управління освіти і науки ОДА Ольги Хоми про роботу очолюваного нею управління у 2019-му році та стан якості харчування у навчальних закладах краю депутати не почули взагалі. Виявилося, що чиновниця поїхала до Києва у службових справах, а про заміну доповідача ніхто не подумав.

Джус
Джус

Розглянули на сесії і давно очікувані кадрові питання. Наприклад, призначили Михайла Джуса на посаду генерального директора (головного лікаря) комунального некомерційного підприємства «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Тернопільської обласної ради. Щоправда, у залі знайшлося лише 42 «за». Дехто відверто казав, що не голосував, бо до фахівця, який виграв конкурс на посаду, - надто багато претензій і гострих питань. Степан Барна навіть пропонував підписати із Михайлом Джусом контракт лише на 1 рік, а не на 5, щоб перевірити, чи щось зміниться у службі.

Прокурор
Прокурор

Набагато гіршим було обговорення іншого кадрового питання – про призначення Я. Вінницького на посаду генерального директора комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний центр служби крові». Просував цю кандидатуру свободівець Олег Сиротюк, але заперечень було чимало. Поки не завершаться суди, що тривають навколо кадрового конкурсу, депутати вирішили зачекати.

[embed]https://youtu.be/arxzEI0p5NA[/embed]

Окрім того, депутати заслухали інформацію прокуратури Тернопільської області про результати діяльності органів прокуратури щодо зміцнення законності і правопорядку за 6 місяців 2019 р. Питань до доповідача було багато, але депутати вирішити не ускладнювати ситуацію. Тим паче, обласна прокуратура уже кілька місяців - без керівника (попереднього начальника Генпрокурор Руслан Рябошапка зняв, а наступника досі не призначив – прим.).

[embed]https://youtu.be/ejFvviAyPxA[/embed]

Що цікаво, розгляд клопотання Смиковецької сільської ради Тернопільського району депутати погодилися перенести на наступну сесію – 37 «за». Мовляв, там є питання, пов’язані із землею аеропорту, а це – власність громади краю і треба розібратися. Натомість заяву депутата Тернопільської обласної ради, голови комісії з ліквідації аптечних закладів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області Михайла Піня колеги погодили – 38 «за». Тепер ці обов’язки виконуватиме Костянтин Стадник.

Депутати3
Депутати3

До речі, закрили сесію спішно. Коли відбудеться наступне зібрання – не відомо. Тим паче, що це вже буде 13-та сесія Тернопільської облради. Про найцікавіше, що відбувалося того дня у залі засідань, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео