Орест Сарматський

Ягідних кооперативів стає все більше (Агро-новини)

е28 (Copy)

Український ягідний кооператив, до якого входять 35 фермерів у 15 областях України, вирощує малину та активно експортує до Європи. 

2801 (Copy)
2801 (Copy)

Нагадаємо, кооперативи мають отримати 70% компенсації за обладнання.

«Ми почали залучати людей у кооперативи, об’єднуватися, щоб спільно вирощувати й відправляти ягоди на експорт. На базі нашого кооперативу почали навчати людей, давати їм саджанці, передавати технологію, надавати будь-яку підтримку», – зазначає фермер Дмитро Зубаха.

Ягідний кооператив зареєстрували в 2014 році. На сьогодні він нараховує 60 учасників. Загальна площа кооперативу ягідників – 400 га, з них засаджено 125 га. Фермери зареєстрували франшизу з вирощування органічної малини. На даний момент це єдина франшиза в Європі. Валовий збір малини за 2017 рік становив 130 т та був експортованим. Цьогоріч фермери розраховують на збільшення результату вдвоє.

Аграрії впевнені: якщо кожен українець візьметься за свою землю, то виграє вся країна, і передусім – економіка.

Антибіотики в тваринництві ніхто не відміняв

2802 (Copy)
2802 (Copy)

Використання антибіотиків – нормальне явище у багатьох видах тваринницької діяльності, якщо не перевищує допустимих норм. Про це розповів очільник Держпродспоживслужби Володимир Лапа у коментарі УНН, повідомляє AgroPolit.com.

Нагадаємо, що вміст антибіотиків у м’ясній продукції невеликих виробників значно вищий від допустимих норм.

Оцінки щодо наявності антибіотиків у будь-якій продукції, зокрема й у тваринницькій, можна давати лише після проведення лабораторних досліджень.

У багатьох видах тваринницької продукції використання антибіотиків не заборонено, адже організм тварини, як і організм людини, деколи потребує антибіотиків. Якщо виробник дотримується так званої культури використання антибіотиків – їхня залишкова кількість не перевищує допустимих норм", – пояснив Лапа.

Він наголошує, що Держпродспоживслужба контролює вміст антибіотиків у продукції тваринництва.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео