Віра Олександрович

Як на Тернопільщині захищали землю, спиртові заводи і політичну реформу (фото)

Сесія3

До політичних звернень різного ґатунку нарешті добралися депутати Тернопільської обласної ради 8 грудня. І землю захищали, і за політичну реформу голосували.

Нагадаємо, ці пункти відкладали доволі довго. Мотивація була залізною - спершу варто вирішити господарські питання. Тож, поки дійшла черга, до переліку додалися кілька нових звернень, натомість деякі – втратили актуальність. Про те, що також відбувалося на 3-му засіданні 7-ї сесії, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Стабільний результат голосування – 38 «за»

Так, обласні депутати одностайно прийняли звернення до вищого керівництва країни щодо продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні. Причому політики наполягли на терміні 10 років (див. фото – прим.). Було – 38 «за».

Мораторій
Мораторій

Підтримали політики 34-ма «за» і звернення Харківської обласної ради щодо державної допомоги суб’єктам господарювання. Рішення надіслати у Верховну Раду, Кабінет Міністрів і… Харківську обласну раду. За чергою і доволі дружно обранці жителів Тернопілля підтримали також звернення: «Про підтримку відкритого листа Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих Президенту України, Голові Верховної Ради, Прем’єр-міністру щодо необхідності удосконалення чинного законодавства України і соціального захисту учасників боротьби ОУН-УПА» – 35 голосів «за».

Звернення_щодо_концертів2
Звернення_щодо_концертів2

Нарешті заборонили  більшістю голосів і проведення концертів та інших розважальних заходів в обласних комунальних закладах і на території області організаціями та окремими особами театральної і концертної діяльності, які здійснюють свою діяльність, проводять концерти, гастролі, беруть участь у різноманітних розважальних заходах на території Російської Федерації і тимчасово окупованих територій України під час російсько-української війни. Нагадаємо, таку заяву зробили після того, як активісти зірвали концерт Сергія Бабкіна у Тернополі (див. фото – прим.). «За» були – 38 депутатів.

Звернення_щодо_концертів
Звернення_щодо_концертів

Звернулися наші політики до Президента і Кабінету Міністрів щодо оптимізації чисельності військових посад в Державному навчальному закладі «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою і фізичною підготовкою», введення військових посад в Коропецькому обласному ліцеї-інтернаті з посиленою військовою підготовкою та виділення додаткових коштів на фінансування військових посад у цих навчальних закладах. Щоправда, тут було тільки 33 «за». Натомість питання, що стосувалося Коропецького обласного ліцею-інтернату з посиленою військовою підготовкою відклали на наступне засідання.

Сесія також розглянула звернення депутата Тернопільської обласної ради шостого скликання, уповноваженого представника депутатської фракції Тернопільської територіальної організації партії "Блок Петра Порошенка «Солідарність» Любомира Білика від 01.11.2017 р. щодо ситуації з матеріального забезпечення навчального курсу «Захист Вітчизни» - 38 «за».

Депутати не проти позбутися так званої «мажоритарки»

Звернулися  депутати Тернопільської обласної ради до Президента України Порошенка П.О., Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до статті 121 Земельного кодексу України, а також звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України Порошенка П.О., Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення передачі в концесію майнових комплексів державних лісогосподарських підприємств. Без дискусій – 38 «за».

Звернення до Президента Порошенка П.О., Голови Верховної Ради Парубія А.В., керівників депутатських фракцій і груп у Верховній Раді про невідкладне ухвалення реальної політичної реформи теж отримало схвалення (див. фото – прим.). «За» проголосували 38 обранців. Нагадаємо, йшлося про те, кожен українець під час проведення парламентських виборів має повне право бачити прізвища кандидатів у бюлетенях. Крім того, прохідний бар’єр має бути не вищим за 4%, а мажоритарна система – скасованою.

Це допоможе очистити нашу виборчу систему, позбутися так званої «мажоритарки» і підкупу виборців, - переконує депутат Андрій Цибульський. - У нашій державі вибори повинні бути відкритими, прозорими і чесними. Кожен українець повинен голосувати винятково за тих кандидатів, яких вважає гідними. Щоб забезпечити саме таку чесну процедуру, списки кандидатів потрібно зробити відкритими.

Цитуємо звернення: «Головна новація документа – регіональні відкриті виборчі списки, відповідає вимогам виборців і демократичним міжнародним практикам. Така система дасть змогу людям самостійно визначати, хто представлятиме їхні інтереси у законодавчому органі, та підвищить відповідальність депутатів перед виборцями. Крім того, у Виборчому кодексі України передбачено, що висувати кандидатів на загальнонаціональних виборах можуть лише політичні сили, які мають регіональні організації не менш як у 14 адміністративно-територіальних одиницях. Разом із 4-відсотковим прохідним бар’єром ця норма допоможе очистити політичне поле України від партій-одноденок і піар-проектів. Такий підхід сприятиме розбудові справжніх потужних політсил і відкриє шлях до зміни всієї корупційної системи влади в Україні, яку до кінця не зміг зламати жоден Майдан».

Звернення_Укроп
Звернення_Укроп

Нагадаємо, у Верховній Раді в першому читанні новий Виборчий кодекс, що пропонує проводити вибори за пропорційною системою з відкритими списками, ухвалили 7 листопада.

До слова, звернення щодо прийняття законопроекту «Про антикорупційні суди» визнали зайвим. Мовляв, уже і так депутати проголосували за політичну реформу – там все і висловили. Натомість звернення про недопущення ухвалення «Держбюджет-2018» визнали запізнілим… і теж зняли. Проте звернення щодо порятунку спиртової галузі Тернопілля набрало без проблем – 39 «за».

Фото автора і зі сторінки Андрія Цибульського у «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео