Тернополянам на замітку: Як позбутися гіпергідрозу

Pidvyshhena-pitlyvist-u-cholovikiv

Термін гіпергідроз (так називають надлишкову пітливість) походить від латинського «гіпер», що означає підвищений, і «гідро» – вода. Найчастіше, надлишкової пітливістю наш організм реагує на фізичне навантаження або високу температуру навколишнього середовища. Тоді це цілком нормальне явище. Але причиною гіпергідрозу можуть бути і збої в роботі різних систем – нервової, метаболічної, ендокринної.

Гіпергідроз, як правило, проявляється надлишковим потовиділенням у ділянці пахв, стоп і долонь.

Особливо неприємно, коли гіпергідроз супроводжується неприємним запахом поту або виділенням пофарбованого поту. Але рясне потовиділення – це не тільки косметична або естетична проблема. Найгірше те, що порушуються кислотно-лужний баланс на поверхні шкіри і механізми її протимікробного захисту. Як результат, у людей з такою проблемою частіше виникають грибкові захворювання шкіри (висівковий лишай, кандидози, дерматомікози), гнійничкові стрептококові ураження, з’являються попрілості шкірних покривів.      

Як зменшити пітливіть?    

 1. Перше місце серед засобів для боротьби з підвищеною пітливістю займають антиперспіранти. Відомо, що дезодорант-антиперспірант блокує до 40 відсотків потових залоз. І це іноді допомагає повністю впоратися з видимими проявами пітливості. Якщо ж антиперспіранти не допомагають, варто подумати про більш радикальні заходи боротьби.      

2. В цілому лікування гіпергідрозу передбачає носіння одягу з натуральних тканин, позбавлення від хронічних захворювань, прийом призначених лікарем заспокійливих засобів і препаратів кальцію. Для зменшення пітливості рук, пахвових западин і стоп можна обробляти шкіру слабкими розчинами формаліну, таніну тощо. На жаль, всі ці засоби при тривалому застосуванні можуть стати причиною подразнення та алергічного дерматиту. До того ж, їхня дія закінчується незабаром після закінчення застосування.      

3. Останнім часом для лікування гіпергідрозу активно застосовуються ін’єкційні препарати – ботокс і диспорт. Ці засоби блокують роботу дрібних нервових закінчень і тим самим порушують регуляцію потовиділення. Очевидною перевагою цього методу є легкість і безпечність маніпуляції – достатньо лише кількох ін’єкцій, і результат стає помітним вже через кілька днів. Тривалість дії зазначених препаратів зберігається в середньому 3–9 місяців.      

4. Якщо вам ніяк не вдається вирішити цю проблему, а ви хочете вирішити її раз і назавжди, можна вдатися до хірургічних методів – видалення ділянок шкіри, що містять значну кількість потових залоз. Однак при цьому нерідко виникають грубі рубці в пахвовій області, або ж інші проблеми.      Дуже важлива профілактика гіпергідрозу – своєчасне виявлення і лікування захворювань, що провокують розвиток надмірного потовиділення; дотримання правил особистої гігієни, питного режиму. Ці прості правила допоможуть вам зменшити ризик розвитку підвищеної пітливості.

Вибір читачів за тиждень

Відео