Оксана Бучко

Як тернополянам убезпечити себе від звільнення з роботи

i-have-a-right-logo_1349x822

Нехтування правилами трудової дисципліни призводить до відсторонення працівника від роботи або навіть його звільнення, нагадують тернополянам. Які обставини призводять до таких наслідків, розповідають у центрі надання безоплатної правової допомоги.

Перша причина – це поява робітника у стані алкогольного сп’яніння. Згідно зі ст. 46 Кодексу законів про працю України, роботодавець може у такому разі відсторонити працівника від виконання обов’язків. Причиною для відсторонення також можуть бути відмова або ухилення від обов’язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та  інші випадки, передбачені законодавством.

Більш кардинальним вирішенням питання може бути звільнення працівника згідно з п. 7 ст. 40 КЗпП. Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності може розірвати власник або уповноважений ним у випадках появи на роботі працівника в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

Але не може бути підставою для звільнення працівника поява в нетверезому вигляді на робочому місці у вільний від роботи час, у вихідний день, під час відпустки тощо.

Також варто звернути увагу, що певний стан алкогольного сп’яніння робітника може бути викликаний вживанням певних медичних препаратів, які йому  прописав лікар.

Працівник має право не погоджуватися із прийнятим рішенням про звільнення і звернутися із вмотивованою заявою до роботодавця про поновлення його на роботі.

Згідно з КЗпП, звільнений працівник може звернутися із заявою до суду щодо вирішення трудового спору протягом місяця з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. Із будь-якими правовими питаннями можна звертатись за номером цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео