Оксана Бучко

Як тернополянам зменшити шанси стати жертвою зараження COVID-19?

1.jpg

Тернополяни можуть скористатися «калькулятором ризику» зараження COVID-19, який розробили учені з США. Саме він визначає шанси стати жертвою коронавірусу, ґрунтуючись на даних про епідеміологічну ситуацію в конкретному регіоні та відомостях про ваші подорожі протягом останнього часу.

Фактори, які можуть відіграти визначальну роль у ймовірності зараження, опублікували на НВ.

  1. Кількість заражень у регіоні

Ймовірність зараження збільшують загальні показники у конкретному регіоні. Ґрунтуючись на показниках нових заражених у США, учені показують, що, наприклад, в окрузі Кук, штат Іллінойс, із центром у Чикаго шанс підчепити коронавірус становить 66%. Водночас імовірність зараження в каліфорнійському окрузі Сан-Франциско становить усього 12%.

Судячи з нових даних Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій України, найбільш небезпечними у плані зараження коронавірусом зараз є Полтавська, Житомирська, Чернівецька та Хмельницька області.

  1. Подорожі

Передається корона вірус під час подорожей. Так представники Центру з контролю та профілактики захворювань США (СDC) відносять до факторів види транспорту й ночівлі, із котрих користаються мандрівники. Найбільш безпечними вважають короткі поїздки на машині з членами однієї сім’ї та без зупинок. Авіаперельоти з пересадками - це, навпаки, найбільш ризикований вид подорожей під час пандемії.

Для зниження ризиків зараження коронавірусом експерти радять винаймати окреме житло для однієї сім’ї, а не користуватися послугами хостелів та апартаментів із загальним санвузлом або кухнею.

Нещодавно вчені також повідомили про те, що більшість останніх заражень COVID-19 у деяких країнах Європи викликані новим штамом коронавірусу.

Дослідники припускають, що цей штам - 20А. EU1 - міг поширитися по всій Європі через туристів, які влітку відпочивали в Іспанії.

  1. Індивідуальний захист

Незважаючи на епідеміологічну ситуацію в країні й кількість ваших подорожей за останній час, ключовим фактором зараження COVID-19 залишається рівень персонального захисту людини.

Від самого початку пандемії експерти ВООЗ радили: триматися від хворої людини на відстані більш як 1 метр; регулярно обробляти руки спиртовмісним засобом або мити їх із милом; мінімізувати контакт рук з очима, носом і ротом; носити антибактеріальні маски в громадських місцях.

Уже кілька наукових досліджень доводили, що жінки, як правило, більш захищені від COVID-19, оскільки вони частіше виконують усі норми карантину й соціального дистанціювання, а також краще стежать за своїм здоров’ям, на відміну від чоловіків.

  1. Відвідування спортзалу

Cпортивні та фітнес-центри стали одними з найбільш імовірних місць поширення коронавірусу через тісний контакт людей, а також постійні їхні торкання до робочих поверхонь. Тож обов’язкові правила включали розміщення тренажерів на великій відстані, перевірку температури та стану здоров’я відвідувачів, наявність засобів індивідуального захисту й особистих рушників, провітрювання приміщень тощо.

      5. Відвідування церкви

Нарівні зі спортзалами, барами й концертними залами, вчені заявляли і про високий ризик зараження COVID-19 під час походів людей до церков.

Окрім масових скупчень парафіян, а серед них — і потенційних заражених, виконання деяких обрядів також передбачає тісний контакт людей без додаткових засобів захисту.

  1. Хронічні захворювання

Робота імунної системи під час зараженням корона вірусом ще не досліджена, але є певні тенденції. Представники Університету Ґлазґо нещодавно заявляли, що мультиморбідність і поліпрагмазія пов’язані з підвищеними ризиками зараження COVID-19.

Мультиморбідністю називають наявність хронічних або рецидивних захворювань, а поліпрагмазія - це одночасне призначення пацієнту декількох лікарських препаратів.

Учені дійшли висновку, що у людей із діабетом і високим кров’яним тиском ризик зараження COVID-19 у середньому був вищий на 77%. До підвищеного ризику зараження коронавірусом також відносили проблеми з серцем, астму та інші хронічні захворювання дихальних шляхів.

  1. Ожиріння

Окремим пунктом у відомостях про хронічні захворювання пацієнтів із коронавірусом досі залишається ожиріння.

Згідно зі статистикою смертності й захворюваності від COVID-19 у Китаї, у понад 88% людей, які померли від коронавірусу, була зайва вага. І тільки 18,95% пацієнтів із COVID-19 і зайвою вагою пощастило вижити.

Аналогічна статистика по Франції демонструвала, що пацієнти з COVID-19 і підвищеним індексом маси тіла усемеро імовірніше потребуватимуть штучної вентиляції легень, ніж інфіковані коронавірусом без зайвої ваги.

  1. Шкідливі звички

Ще одна причина, із якої чоловіки частіше ставали жертвами коронавірусу, аніж жінки - шкідливі звички. Зокрема - куріння.

Згідно з даними Національного інституту охорони здоров’я Італії, у третини курців із підтвердженим діагнозом COVID-19 хвороба протікала набагато складніше, ніж у заражених коронавірусом, які не курять.

  1. Вік

Уже на початку пандемії COVID-19 було відомо, що коронавірус являє особливу небезпеку для людей старшого віку, оскільки їхній імунітет не так ефективно справляється з патогенами.

У Китаї понад 80% летальних випадків від цієї хвороби припали на людей, старших за 65 років.

Проте з розвитком пандемії та зростанням кількості заражень по всьому світу медики підтверджували все більше випадків зараження серед молодих людей.

Одним із найбільш небезпечних для «молоді» міст планети на початку епідемії був Нью-Йорк — там понад чверть перших госпіталізованих були віком до 50 років.

Однак нові дослідження показують, що показник смертності від коронавірусу є найнижчим серед дітей у віці 5−9 років і збільшується лінійно для пацієнтів, старших за 30 років.

  1. Імунітет

І останній, не менш важливий фактор, який упливає на ймовірність зараження коронавірусом - стан імунітету конкретного організму.

Учені з Науково-дослідного центру харчування людини в Бостоні підтверджували, що забезпечення організму всіма необхідними поживними речовинами - це запорука ефективної роботи імунних клітин.

Саме тому збільшення норм споживання деяких поживних речовин оптимізує імунні функції та дозволяє краще захищати організм від різних інфекцій.

Учені зі США заявляли про користь вітамінів групи D і E, пробіотиків, чайних компонентів, а також жирних кислот.

Серед інших чинників, які впливають на стан імунної системи, дослідники виділяли регулярні заняття спортом, рівень стресу, достатню тривалість здорового сну й дотримання щоденного режиму.

Фото Pixabay

Вибір читачів за тиждень

Відео