Віра Олександрович

Як це було: через нову карту Тернопільщини сперечалися понад 2 години (фото, відео)

«Ні» ліквідації уже існуючих громад, а лише зникнення «білих плям» з карти Тернопільщини. Саме такими були вимоги представників місцевих ОТГ, які прийшли на сесію облради вчора, 28 листопада.

Причому люди просили владу робити все помірковано, ґрунтуючись на фінансових показниках тих громад, які вже довели свою спроможність і дієздатність. Частина депутатів була із ними згодна. Натомість дехто пропонував «малювати» нову карту краю, прагматично – із мотивів доцільності і економічної вигоди. Відтак атмосфера у залі була напруженою близько 2-х годин.

Гості1
Гості1

Нагадаємо, пристрасті навколо нового перспективного плану територій громад. Тернопільщини, запропонованого працівниками обласної держадміністрації (ОДА), вирують не перший тиждень. Адже перспектива об'єднання існуючих громад з іншими ОТГ серйозно збурила громадськість. Голова облради Віктор Овчарук запропонував це питання розглянути невідкладно і вислухати усіх, хто прийшов до зали.

Слово взяв і нинішній голова обласної держадміністрації Ігор Сопель. Він повідомив, що готовий вислухати всіх. Мовляв, наразі йдеться лише про пропозиції до Плану, а не про доконаний факт.

Це людей не заспокоїло. Вони ледь стримували емоції, коли плани влади щодо адміністративно-територіального устрою Тернопільщини почали обговорювати депутати облради. Пану Овчаруку не раз доводилося закликати присутніх до дисципліни, бо люди часто порушували спокій, викрикували із останніх рядів, де їм дозволили стати.

Присутніх цікавило, який Перспективний план нині діє, а також – скільки ОТГ у ньому бачать, якщо планують проводити «укрупнення», тобто доєднання населених пунктів, які ще не створили громаду, або об’єднання вже існуючих, якщо їхні показники не задовольняють центральну владу. Насамперед йшлося про так звані малочисельні, де менш як 5 тис. жителів. Довелося «віддуватися» Ігорю Сопелю, адже саме він, за посадою, є головою комісії, яка і розробляла пропозиції.

- Робоча група жодних рішень ще не приймала! Ми тільки обговорюємо проект. Вас «накручують», - звернувся до людей у залі голова ОДА.

До речі, дехто у залі відверто казав, що наразі розмова йде «не відомо про що». Адже люди лише дізналися про якісь чутки і перекази на кшталт «баба бабі сказала», адже ніхто їм навіть нову карту Тернопілля досі не показував і нічого не пояснював. Виявилося, що і депутати не зовсім в курсі очікуваних перспектив.

Після цього голова облради все-таки дав слово гостям. Першим до мікрофона пішов голова Трибухівської ОТГ Олег Ковдрин. Він пояснив, чому їхня громада не хоча приєднуватися до Бучача. Втім, він змовчав про те, що ОТГ – малочисельна і створювали її фактично лише тому, що центр громади розташований у Трибухівцях – селі, що стало центром відомого аграрного підприємства, очолюваного Героєм України Петром Гадзом.

Найбільшу групу підтримки привів на сесію голова Петриківської сільської ради Володимир Король. За його словами, люди хотіли об’єднатися із Островом та іншими селами, а тепер вони виявили, що їх чомусь «віддають» у Тернопільську МТГ. Жителі приміського села обурені і погрожують акціями протесту.

Прийшов на сесію і голова Настасівської ОТГ Микола Злонкевич. За його словами, невелика, але успішна громада не має нічого проти об’єднання із сусідніми селами. Вона навіть згодна, щоб центр був в іншому селі. Однак людей все одно тривожить, як поділять Тернопільський район. А він, які відомо, у цьому плані – найпроблемніший.

Взяв слово і голова Великобірківської селищної ради Роман Мацелюх. Адже незабаром у їхній новоствореній громаді мають відбулися перші вибори, а потім – не відомо що, бо Великі Бірки вже пропонують об’єднати із Білецькою ОТГ або якоюсь іншою.

Інший гість ще раз нагадав депутатам про проблеми двох сіл, які давно хочуть об’єднатися із Вишнівецькою ОТГ, однак їм це зробити не дозволяють. Тобто до думки громади, насправді, ніхто не дослухається, а тим часом вона втрачає гроші, які могла б отримати на свій розвиток. Ба більше, не звертають політики увагу і на історичні корені.

Прийшла на сесію і представниця депутатського корпусу Білецької сільської ради. Вона закликала обласних депутатів врахувати думку людей, адже вони мають право на свободу вибору. Тим паче, у Законі йдеться про добровільність об’єднання.

Схожої думки був і Купчинецький сільський голова Ігор Країнський. На його думку, владі варто було б думати про «білі плями» на карті Тернопілля, тобто про те, що робити із тими селами і містами, які ще не створили громаду. А виходить, що наразі взялися за ті, які вже налагодили свою роботу і знають про вигоди фінансової свободи.

Підгороднянський сільський голова Сергій Чапрак, у свою чергу, нагадав присутнім, що жителі його села і кількох довколишніх не хочуть приєднуватися до Тернополя. Їхня ОТГ могла б стати цілком спроможною, адже там – понад 7 тис. жителів і багато підприємств. Однак Підгороднянської громади на карті чомусь немає.

Найбільше овацій у залі викликав емоційний виступ голови Чортківської міської ради Володимира Шматька.

- У Чортківському районі є 4 громади, і так має залишитися, - каже він. – Треба дати шанс тим, хто хоче щось робити. – Там, де громади працюють, треба допомагати. Там, де досі не створили громади, треба їх об’єднувати.

Підбивати підсумки тривалої дискусії взявся Віктор Овчарук. Він просив усіх заспокоїтися і вислухати текст запропонованого рішення облради.

Після цього, власне, пан Овчарук і зачитав запропонований на голосування проект рішення.

Отже, у підсумку - 43 «за». Депутати звернули увагу голови обласної держадміністрації на недопустимість порушення Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» на Тернопіллі і наголосили на тому, що треба зберегти уже діючі ОТГ. Що буде далі? Побачимо…

Гості2
Гості2

Адже, за конфіденційною інформацією, із Києва Ігор Сопель отримав цифру 34 – саме такою має бути максимальна кількість громад на Тернопіллі. Наразі ж їх є 49 і 4 готуються до виборів 22 грудня…

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео