Віра Олександрович

За кар’єр біля Лисоні на Тернопільщині голосували не всі

Лисоня_ф

Пропозиція облаштувати кар’єр із видобування вапняку поруч із Лисонею подобається далеко не усім. Чи дослухаються на Тернопільщині до думки цих людей, незабаром пересвідчимося. 

Нагадаємо, питання: «Про надання погодження щодо продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування вапняків Потуторського родовища на території Бережанської міської територіальної громади» ставили на голосування тричі. І нарешті добилися необхідної кількості голосів. Щоправда, при цьому внесли правку у текст - «за згодою громади».

Зауважимо, 7-ма сесія депутатів 8-го скликання Тернопільської райради відбулася 29 жовтня. У засіданні загалом взяли участь 43 депутати. І ця цифра дуже важлива, адже «за» облаштування кар’єру біля Лисоні проголосували 29 представників різних фракцій.

Згідно із протоколом, «Європейська Солідарність» дала 7 позитивних голосів, ВО «Свобода» - аж 12, ВО «Батьківщина», «Голос» і «Радикальна партія» - по 2, ПП «Слуга народу» - 4. І це при тому, що напередодні на засіданні комісії районної ради був присутній заступник бережанського міського голови Володимир Урдейчук, який просив не робити цього. Прикметно, що на сесії «утрималися» від голосування всі 8 присутніх на засіданні депутатів від партії «За майбутнє». Також у фракції «Голосу» таких політиків виявилося 3-є.

Pasted into За кар’єр біля Лисоні на Тернопільщині голосували не всі
Pasted into За кар’єр біля Лисоні на Тернопільщині голосували не всі

Pasted into За кар’єр біля Лисоні на Тернопільщині голосували не всі
Pasted into За кар’єр біля Лисоні на Тернопільщині голосували не всі

- Зовсім нещодавно ми брали участь у велелюдному святкуванні біля Лисоні. Власне, буваємо там завжди, як випадає нагода, адже це місце – наша святиня, - коментує заступниця голови Тернопільської районної ради Уляна Хом’як. – Окрім того, на засіданні комісії був заступник міського голови Бережан. Він пояснював депутатам, що розробку вапняків планують поруч із Лисонею. Зважаючи на це, фракція партії «За майбутнє» вирішила не голосувати за вказане питання. Воно видалося колегам невивченим. До того ж, райрада не отримала погодження місцевої громади на подібний проект.

Pasted into
Pasted into

За її словами, надалі при розгляді подібних питань райрадою варто було б долучати до дискусії спеціалістів, що розбираються у такого роду об’єктах і розуміють, які можуть бути від цього наслідки. 

- Питання кар’єрів – дуже складне, - додає представниця партії «За майбутнє». – У таких справах завжди варто вислуховувати думку громади. Зрештою, розробка корисних копалин може виявитися по сусідству із житловими будинками. Звісно, варто виїздити на місце. Все оглядати. Тим паче, якщо подібний об’єкт хочуть облаштувати біля такої значної пам’ятки як Лисоня. 

Уляна Хом’як ще раз підкреслила, що давати дозвіл на розробку корисних копалин не можна без погодження із громадою Бережан. До речі, тамтешні депутати хочуть ухвалити відповідне рішення на сесії свого органу місцевого самоврядування вже 9 листопада. Також ще не відомий результат громадських слухань у Потуторах. Отже, ставити крапку у цій справі – надто рано…

Фото з відкритих джерел і «Терену»

Вибір читачів за тиждень

Відео