Орест Сарматський

Закупівельні ціни на свинину пішли униз (Агроновини)

1901 (Copy)

Помірне послаблення цін закупівлі відзначають на вітчизняному ринку живця свиней протягом першої декади осені.

Так, внутрішні котирування цього тижня втратили 1,4% порівняно з попереднім, про це йдеться у повідомленні Агропорталу.

Гравці ринку вчергове відзначають регіональну розбіжність цін закупівлі: так, якщо на Сході та в Центрі ціни закупівлі переважно становлять 45-46 грн/кг, то в західних областях частіше зустрічаються ціни вище середньої. Дещо інший «ціновий клімат» спостерігається у курортних зонах південних областей, де ціна закупівлі сягає 48 грн/кг, а реалізацію підтримує «оксамитовий» сезон.

- Хоча частина представників м'ясопереробної галузі відзначило деяке послаблення реалізації з початком осені, більшість відзначає, що ця зміна сезонно очікувана і наразі незначна. Закупівельники відзначають поступову реабілітацію пропозиції з пониженням температур та підвищення середньої забійної маси тварин. З іншого боку, таке відновлення ще не набуло масового характеру, тож це не вносить дисбаланс у співвідношення попиту та пропозиції промислової свинини, — йдеться у повідомленні.

 

 

Прогноз: борщовий набір цього року не подорожчає

1902 (Copy)
1902 (Copy)

Ціни на тепличні овочі в Україні цьогоріч зросли, у той час як борщовий набір у середньому подешевшав.

Про це в інтерв'ю одному з телеканалів розповіла директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва, повідомляє Агропортал.

- Кажучи про підвищення цін на овочі, в першу чергу варто відзначити подорожчання в сегменті томатів та огірків. На сьогоднішній день ціни на червоний круглий томат в Україні коливаються в межах від 17 до 21 грн/кг. Для порівняння, в кінці серпня минулого року ціни на томати були на рівні 7-16 грн/кг. Істотне подорожчання спостерігається і в сегменті огірків. Сьогодні середні гуртові ціни на горбкуватий огірок в Україні — 17-23 грн/кг, хоча роком раніше діапазон цін був 7-12 грн/кг», — зазначає експертка.

Основна причина такого подорожчання, на її думку, криється в доволі напруженому сезоні тепличних овочів. Через аномально холодні весняні місяці сівозміни томатів у тепличних комбінатах істотно змістилися. І тільки з середини серпня на ринок почала надходити продукція нового обороту. Ще однією причиною високих цін на огірки та томати є зниження виробництва продукції відкритого ґрунту.

- В результаті несприятливих погодних умов спостерігалося не тільки кількісне, але і якісне зниження урожаю цих овочів. Відповідно пропозиція томатів та огірків із місцевих теплиць не може покрити високий попит на дану продукцію. А  компенсувати зниження пропозиції ґрунтових і тепличних томатів за рахунок імпортної продукції на сьогоднішній день неможливо, оскільки запаси в сусідніх країнах також обмежені. Прогнозується, що ціни в сегменті томатів та огірків почнуть знижуватися тільки після зростання пропозиції продукції з місцевих комбінатів та початку сезону активного імпорту, — зазначає Катерина Звєрєва.

Що ж стосується овочів борщового набору, то за рік гуртові ціни на продукцію даного сегменту не тільки не зросли, але й знизилися, додала вона.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео